Home Різне В Україні знову перенесли закупівлю Пакунків малюка

В Україні знову перенесли закупівлю Пакунків малюка

316

Через слабку тендерну документацію та високі корупційні ризики в Україні знову перенесли 620-мільйонний тендер на визначення виробника Пакунків малюка. Цього разу на три тижні через скаргу одного з учасників до Антимонопольного комітету.

Для проведення торгів залучили ЦЗО «Українські спеціальні системи» (УСС), нещодавно створену при Міністерстві цифрової трансформації України спеціально для закупівлі комп’ютерів і програмного забезпечення. Організація поки що не має відповідного досвіду закупівель дитячої та швейної продукції, а також раніше не проводила закупівлі такого масштабу.

«Міністерство соціальної політики робить все, щоб якомога довше залишалися спецкартки замість Бебі-боксів – натуральної допомоги для новонароджених», – коментує ситуацію Олександр Соколовський, член президії Федерації Роботодавців України.

На думку експерта, Міністерство свідомо затягує процедуру проведення тендерних закупівель нових Пакунків маляти.

Читайте також: Мами на Житомирщині про компенсації замість бебі-боксів: це 9 кіл пекла

Наразі залишилось не більше декількох десятків Пакунків на всю Україну, тому батьки новонароджених досі не мають вибору і повинні оформлювати допомогу виключно у вигляді спеціальної картки Приватбанку. Процедура верифікації та нарахування допомоги займає не менше місяця з моменту народження дитини. А в деяких випадках триває до 3-4 місяців.

До офіційного представництва Пакунка маляти в Україні неодноразово зверталися батьки, яким банк взагалі відмовив у оформленні спеціальної картки «Пакунок малюка». Причина відмови – наявність заборгованості на інших рахунках у Приватбанку. Проте новонароджений не може відповідати за кредитні лінії своїх батьків і має бути забезпечений державою тими самими послугами, що й всі інші діти.

Нагадаємо, у звіті Рахункової палати зазначено, що «розміру грошової компенсації вартості "Пакета малюка" в 5 тис. грн недостатньо для самостійного придбання батьками немовлят повного переліку товарів, що входять у "бебібокс". Так, при придбанні аналогічних речей вроздріб його вартість фактично збільшується з 5 до 9 тис. грн. За час існування програми асортимент пакунка значно розширився, а кількість речей у пакунку збільшилася втричі.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here