Home Політика ”Створення єдиної православної церкви – досягнення українського народу”, – Президент Порошенко

\”Створення єдиної православної церкви – досягнення українського народу\”, – Президент Порошенко

351

 Найважливіша роль у створенні єдиної православної церкви та отриманні Томосу належить українському народу. Адже Господь почув щирі молитви українців і Господь надав нам Томос. І тепер значення слова «Томос» знає кожен українець – це духовний елемент незалежності нашої країни.

На цьому акцентував Президент Петро Порошенко під час інтерв’ю на Житомирщині.
 
Петро Порошенко розповів, що 333 роки, проходячи різні перипетії, Україна то наближалась, то віддалялась від незалежності, в тому числі і від духовної.
 
«333 роки Украна і українська церква була під російським ярмом. Ми через декілька днів будемо святкувати 100-річчя Акту Злуки. У 1918 році і Україна, і Польща одночасно звернулись до Вселенського Патріарха щодо надання Томосу, і в 1924 році Польща Томос отримала, а Україна ні. Знаєте чому? Тому в 1924 році незалежної української держави вже не існувало. І так, наблизившись, ми втратили сторіччя. Чому це сталось? Бо була відсутня єдність серед української еліти і єдність серед українського народу. Це призвело до голодоморів, для мільйонів українців, які загинули під сталінським геноцидом, до ГУЛАГи, де мільйони українців були закатовані у тюрмах, до повоєнного також голоду і тюрм, до покоління шістидесятників, коли вбивали український націоналізм. Україна заплатила за це дуже велику ціну. І в мене єдина подяка – подяка Богу за створення єдиної Православної церкви України. Невипадково ми 17 січня у соборі Житомира з Його Святістю Патріархом Філаретом були з Томосом. Це була подячна молитва, коли збираються тисячі вірних і дякують Господу за те, що він послав цей величезний подарунок Україні», – зазначив Глава держави.
 
Президент також окреслив, чия роль була найважливішою у створенні ПЦУ.
 
 
 
«Хтось каже, що Президента, хтось каже, що Філарета, який продемонстрував, що для створення єдиної церкви він відмовився від будь-яких особистих посад. І це правда. Хтось каже, що це ієрерхів та інших. Я твердо кажу, що це було досягнення великої православної – мабуть однієї з найбільших православних націй – українців. Бо Господь почув молитви українців, як вони щиро молились і Господь надав нам Томос. І якщо на початку року слово «Томос» ще ніхто не знав, то зараз це знає кожен українець. І радіємо, як раділи 40 тисяч людей 15 грудня під час Об’єднавчого собору, коли крем’язні чоловіки у камуфляжах не соромились своїх сліз і половина площі плакала. Це були сльози щастя. Я вітаю український народ, незалежно від того чи ви є православні, чи сповідуєте іншу віру. Бо Томос є елемент державотворчості, духовний елемент незалежності нашої держави в тому числі і від Росії. І це є наша з вами перемога» – наголосив Петро Порошенко.
 
 
Також Глава держави ще раз підтвердив, що гарантує кожному свободу у виборі віросповідання: «Не можна указуючим перстом навязувати людині, як часто і куди він має ходити. І саме тому дуже важливо зараз, щоб наша церква тримала двері відкритими. Щоб коли українець заходив у церкву, він не питав, а якого патріархату ця цекрва. Не питав, а доступлять його до сповіді та причастя, чи може він тут хрестити дитину, чи будуть у цій церкві відспівувати українського воїна. В Україні є єдина об’єднана церква зараз. І рішення Верховної Ради цьому сприяють. Українська церква зараз йде до вірних із любов’ю, молитвою  і за вуха ніто нікого тягнути не буде. Але я так само буду захищати парафії, священників, які приймуть рішення приєднатись до нової української церкви».
 
Нагадаємо, що у Житомирі 17 січня тисячі вірян помолились за автокефалію Православної церкви України разом із Президентом Петром Порошенком та Патріархом Філаретом. А також мали змогу побачити унікальний церковний документ про автокефалію нашої церкви – Томос. Після молебню Глава держави подякував народним депутатам Верховної Ради за ухвалення важливих Законів щодо створення та процедури приєднання парафій до ПЦУ.


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here