Home Місто З початку року 14 онкохворих дітей Житомира отримали гроші на лікування...

З початку року 14 онкохворих дітей Житомира отримали гроші на лікування від благодійників. ФОТО

125

Голова оргкомітету благодійного марафону "Разом за життя" Іван Мартинчук спільно з керівником фонду "Разом до життя" Людмилою Свободою публічно прозвітували перед журналістами та громадою Житомира про використання коштів, які були зібрані під час різних акцій на лікування онкохворих дітей регіону.

Протягом першого півріччя загалом допомогу у лікуванні та придбанні ліків отримало 14 дітей онкохворих дітей різного віку, частина з яких нині перебуває на лікуванні за кордоном. Волонтерами фонду, було зібрано 40 тис. євро на лікування Ніни Дідик в Італії. Також 98468 дол. було закумульовано та направлено на операцію по трансплантації печінки для Колі Кубинця у місто Мінськ, республіка Білорусь.

За І півріччя 2013 року волонтерами, благодійниками, меценатами та небайдужими представниками громади міста та області було проведено ряд заходів, спрямованих на збір коштів для надання адресної допомоги пацієнтам онкогематологічного відділення Житомирської обласної дитячої лікарні.

Зокрема, 4 березня 2013 року у приміщенні Житомирського академічного музично-драматичного театру імені Івана Кочерги був проведений телемарафон «Разом за життя», в рамках якого було зібрано 419 306 грн 11 коп. Вже 14 травня  на території ресторану «Стара Губернія» відбувся благодійний світський раут «Подих», під час якого було зібрано 127 404 грн.

Крім цього,  за цей час волонтери благодійної організації «Фонд допомоги онкохворим дітям «Разом до життя» взяли участь в акції спільно з компанією «Samsung» і зібрали додатково ще понад 337 тисяч гривень. Це дало змогу придбати новий, сучасний апарат УЗІ для відділення онкогематології  Житомирської обласної дитячої лікарні.

Проте гроші на банківський рахунок фонду продовжують надходити  й нині. Важливо, що  благодійники довіряють діяльності людей, які обєдналися заради допомоги онкохворим дітям і не останню роль в цьому відіграє саме відкритість, публічність організації щодо збору та розподілення коштів.

Іван Мартинчук наголосив, що кошти із рахунку фонду вони надають адресно на придбання ліків у тому випадку, якщо окрім заяви батьків чи родичів хворої дитини, документа з діагнозом, отримують підтвердження лікаря про те, що подібними препаратами держава не забезпечує седичні установи.

Тоді у найшвидші терміни вони звязуються з усіма аптеками міста, відшуковують ліки і закуповують в необхідній кількості. При цьому, рішення про закупку та допомогу приймає спеціальна комісія, що засідає по кожному окремому випадку. Мартинчук також представив копію документів, які розгладає комісія та протокол засідання.

За 6 місяців для потреб онковідділення було придбано ліків на 12210 гривень, ще майже 19 тисяч віитратили на покупку ліків для чотирьох пацієнтів.


Обласна владацьогоріч додатково виділила півтора мільйона гривень на лікування онкохворих, однак це значною мірою не вирішує проблему. Тендер на закупку ліків для онкохворих за державний кошт проводять на початку року і лікарям дуже важко спрогнозувати, які препарати будуть необхідні найбільше, тому й виникає проблема, коли деяких ліків може й не бути в наявності.

Цю ситуацію необхідно змінювати, – впевнені у фонді,але поки власними силами та за кошти небайдужих намагаються рятувати життя дітей. Кажуть, що житомирське онковідділення розраоване на 30 пацієнтів і майже стільки там перебуває постійно, одні змінюють інших і фактично проводять там своє дитинство, а потім переходять у дорослу категорію.

Людмила Свобода розповіла, що колись її син теж переборов онкозахворювання і нині успішно закінчив навчальнйи заклад та готується стати священником. СЕред її підопічних вже є дві пари – подружжя, які також перебороли хворобу і вирішили побратися.

Однак, щорічно в регіоні діагноз онко виявляють у 20 дітей і нині на обліку знаходиться 170 таких осіб.

Юлія ДЕМУСЬ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here