Home Події У Житомирі відкриють пам’ятник митрополиту Іларіону

У Житомирі відкриють пам\’ятник митрополиту Іларіону

341

 У Житомирі на вулиці Михайлівській біля Свято-Михайлівського собору 23 червня відкрито пам’ятник відомому вченому, літератору, перекладачу та громадському діячу Івану Огієнку, ієрарху православ’я митрополиту Іларіону.

Наш земляк все своє життя пристрасно і одержимо творив Україну і став духовним світочем української нації.

В урочистому відкритті взяли участь Патріарший намісник, митрополит Переяслав-Хмельницький і Білоцерківський Епіфаній з єпископами та духовенством Української Православної Церкви  Київського Патріархату, голова обласної ради Володимир Ширма, його перший заступник Сергій Крамаренко, міський голова Сергій Сухомлин, депутати обласної ради та небайдужі житомиряни.

Пам’ятник митрополиту Іларіону виготовлено за спонсорські кошти, а втілили його у життя житомирські митці.

Священослужителі провели молебень у Свято-Михайлівському соборі, після чого освятили пам’ятник і  помолилися за упокій душі митрополита Іларіона.

Митрополит Епіфаній у зверненні до мирян наголосив: «Це була справді унікальна і універсальна постать у нашій історії. Бог дарував йому багато талантів і всі вони самовіддано й саможертовно були використані задля української справи. Написані ученим більш ніж півтори тисячі праць стосуються української історії, культури, мовознавства, літературознавства, філософії, історії церкви. Сьогодні важко переоцінити роль Огієнка як перекладача українською мовою величезного масиву богослужбової літератури і з-поміж цього –  вершина перекладацької діяльності – повна україномовна Біблія. В цьому році виповнюється 55-ть років від її виходу у світ».

Голова обласної ради Володимир Ширма також привітав житомирян і всіх жителів області з цією знаменною подією.

«Ми є свідками знакової події, і не тільки для Житомира та області, а й для всієї нашої держави. Наш земляк все своє життя присвятив рідній Україні, служінню українському народові. Іван Огієнко робив все, щоб наша держава була незалежною, він був  активний прихильник українізації православної церкви. На прикладі митрополита, ми маємо вчитися любити Україну, дбати про неї, щоб наша держава стала потужною і незалежною. Нехай це місце, де знаходиться пам’ятник, стане святим для усіх нас», – наголосив Володимир Ширма.

Додатково:  «Немає в людини нічого милішого над свою рідну землю. Де хто народився, де провів свої дитячі роки, до тієї землі прив’язується, він усією душею на ціле життя. А хто, буває, відірветься від своєї рідної землі, той мріє завжди про неї, як про святість найбільшу. І багато людей, помираючи на чужбині, просять накласти їм у домовину бодай грудочку рідної землі…» – Іван Огієнко.

 

Читайте також: Депутати Житомирської облради погодили збільшення розміру премії ім.І.Огієнка до 10 тисяч гривень

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here