Home Місто Житомирянка, яку покусали бездомні собаки, вимагає 200 тисяч морального відшкодування

Житомирянка, яку покусали бездомні собаки, вимагає 200 тисяч морального відшкодування

144

  Суд нарешті приступив до розгляду справи за позовом житомирянки Людмили Паламаренко, яку в жовтні минулого року покусали безпритульні собаки поблизу її домівки в районі Польової.

Адвокат постраждалої впевнений, що Паламаренко постраждала через бездіяльність місцевої влади, яка роками нічого не робить, аби вирішити проблему із собаками, жертвами нападів яких стають люди різного віку.

Зокрема, він зазначає, що законодавством країни громадянам заборонений самовільний відлов безпритульних собак, а в місті у 2012 році була прийнята цільова програма регулювання чисельності безпритульних тварин  терміном на 8 років. Згодом створили спеціальну робочу групу для вирішення проблеми бездомних собак, а після цього навіть придбали приміщення для облаштування притулку. Втім, жодних конкретних результатів ця робота так і не принесла. На підтвердження своїх слів адвокат зачитав витяги із публікацій та інформації про те, що житомирян дійсно кусають бездомні собаки, але ніхто не реагує на ці факти.

Без уваги могла залишитися і Людмила Палмаренко, якби не взялася публічно заявити про те, що на неї напали собаки. Більше того, жінка отримала тяжкі укуси, перебувала на лікарняному, а в медичному закладі, куди звернулася їй вкололи лише інєкцію від сказу, а от від правиці – як це робиться в подібних випадках, препарату взагалі в наявності не було.

Через травму Людмила тривалий час була змушена залишатися вдома, а потім взялася штурмувати чиновницькі кабінети. Зверталася до заступників голови Сухомлина і Кругляка, в.о.міського голови Цимбалюк, у правоохоронні органи, ЖЕП № 10, в управління комунального господарства, до депутатів. Всі надавали відповіді на її звернення, але за увесь час так і не видно конкретних дій. На велику кількість бездомних собак в районі Польової жалілися директори тамтешніх шкіл і так само направляли відповідні звернення, але собак ніхто не відловлює. Людмила зібрала інформацію про інших мешканців районі, які в різні роки ставали жертвами нападів.

На засіданні суду 7 квітня сторона відповідача – представники юридичного відділу міськради та КАТП 0628 заперечили усі позивні вимоги Паламаренко і запевнили, що в Житомирі вживаються усі необхідні заходи задля подолання проблеми з бездомними собаками.

Адвоката позивачки вони попросили надати докази того, що Паламаренко покусали саме бездомні собаки (інформацію про їх породу, власника), а також вони висловили припущення, що зважаючи на темряву, жінка «могла сама наступити на лапу собаці» і цим, ймовірно, викликала агресію.

В свою чергу адвокат відзначив, що постраждалій надавали допомогу сусідки, а також в міській лікарні № 1 і характер травм підвтверджує, що це були саме укуси. Водночас, важко взагалі уявити, як мала б фіксувати жінка сам факт нападу бездомних собак, адже поведінка у такому випадку не передбачає подібних дій.

Суддя під час засідання допитав свідків – позивачку Людмилу Паламаренко та її сусідку, яка першою прийшла на допомогу і супроводжувала надалі до лікарні та у райвіділок міліції. Сумінівів, що позивачку покусали саме бездомні собаки, в сусідки нема, адже у їхньому районі таких зграй дуже багато і кожен вигадує свій спосіб як від них боронитися. Крім цього, вона бачила закривавлену ногу Людмили і той стан, в якому вона забігла в будинок після нападу.

За словами самої позивачки, для неї важливо, аби ця справа набрала обертів, щоб житомиряни побачили, що потрібно боротися за свої законні права, які гарантовані державою. Якщо ряд місцевих органів не в змозі забезпечити безпеку мешканців міста, то вони мають нести відповідальність за це.

 У якості матеріального відшкодування адвокат Людмили Паламаренко на суді озвучив суму в 200 тисяч гривень та обгрунтував, чому заявлена сума саме така. Він розповів про травму, подальше лікування, медичні обстеження та незручності, які були цим викликані в період лікарняного й надалі, коли позивачка повернулася на роботу в музичну школу. Загалом, стан людини, на яку напали і покусали бездомні собаки, може уявити кожен, а якогось конкретно прейскуранту, аби оцінити це у суді, нема.  

Якщо позов буде ухвалено повністю, то визначену суму моральної компенсації мають виплатити спільно КАТП 0628 та  міськвиконком  за рахунок місцевого бюджету

Юлія ДЕМУСЬ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here