У селі на Житомирщині їдять їжаків, щоб вилікувати туберкульоз

8.10.2012

У невеличкому селі в Володарськ-Волинському районі є люди, які знають, як готувати їжачків.

89-літня Галина Климівна розповідає, що ще з малку запам’ятала, як її бабуся відловлювала їжачків біля хати і потім готувала із них печеню. Жінка каже, що у них в родині був хворий на туберкульоз дід, і скоріше за усе їжаковою печенею та топленим жиром його лікували від недуги.

Рецепт від «сухоти» жінка утім запам’ятала дуже добре.

«Даже самі больні мають зїсти 5 їжаків, і банку півлітрову топленого жиру із них, і хвороба відпустить…», - каже пані Галина.

Приготувати їжака не просто, каже жінка. Спочатку його треба зловити, потім – обсмажити і не вколотись об голки, випотрошити.

М’ясо їжачка дуже ароматне, кажуть в селі.

Зараз у них про рецепт приготування лісових тваринок знають кілька сімей. Більшість молоді взагалі ніколи не куштували їжака.

«Це мамка шось там топить, то я знаю, що їжаків можна їсти. Я не їм, гидуюся, воно ж комах їсть…», - каже 17-літня Ольга Марчук, мешканка села.

Але не дивлячись на це, їжаків у селі поменшало. Хоча зараз їх не так часто готують чи перетоплюють на жир, традиція лишилась, і кілька хат таки полює на цих лісових тваринок.

Найкраще їжаків ловити вночі. Ловлять їжаків в серпні та вересні, коли вони вже мають багато жиру, припасеного за літо.

У селі на Житомирщині майже ніхто не готує їжаків просто заради смачного делікатесу на стіл.

«Їжачий жир та м'ясо ми готуємо, коли лікуватись треба. Окрім того, що від туберкульозу лікує, так ще і від кашлю, і від астми, і просто для підвищення імунітету дітям по ложці жиру їжачачого даємо», - розповідає мешканка села.

Утім, у селах на Волині їжаками не тільки лікують – м'ясо їжака частіше використовують як делікатес.

Так у селі  Столинські Смолярі люди полюють на їжаків заради смачного м’яса. Там їдять такі делікатеси більше 100 років. Спочатку вони також полювали на їжаків заради цілющого жиру. Утім, з часом їм так сподобалося м'ясо, що вони почали його вживати на свята.

На одну людину готують одного їжака. Кажуть, що м'ясо смачніше, аніж м'ясо свині.

Окрім того, їжаки рятували від голоду в роки війни усе село, тому що в лісі їх зажди було багато.

Але з їжаками зараз проблема – вони занесені у Червону Книгу України, тому і зловити їх багато не можна.

 


 
Новини Кіно та ТБ
Загрузка...
Загрузка...
Програма телепередач
На Житомирщині розпочали вакцинацію. До області доправили понад 17 тисяч доз вакцин, однак бажання її отримати висловили 3,5 тис. людей з усієї області, медиків...
Полісся
У Житомирі 17 лютого футбольні фанати прийшли під стіни ОДА вимагати добудувати центральний стадіон "Полісся". Вболівальники ФК Полісся розгорнули банер...