Home Політика Війна за ОТГ: на Житомирщині влада ігнорує бажання людей об’єднатися. ВІДЕО

Війна за ОТГ: на Житомирщині влада ігнорує бажання людей об’єднатися. ВІДЕО

343

Ще два роки тому жителі кількох сільських рад в Овруцькому районі виявили бажання об’єднатися і створити громаду – Першотравневу.

Пройшли всі необхідні етапи, ОТГ навіть включили у проект Перспективного плану об’єднання територій, Мінрегіон дав погодження на об’єднання.

Але коли нова влада взялася на проект Перспективного плану, звідти Першотравнева ОТГ тихо зникла.

Про складний процес створення ОТГ та протистояння влади розповів один з членів ініціативної групи, депутат Овруцької міської ради Петро Левківський.

«21 листопада 2018 року Кабінетом Міністрів України був затверджений перспективний план, згідно якого Овруцький район поділявся на три територіальні громади: Словечанська, Овруцька і Першотравнева. Словечанська і Овруцька – це діючі територіальні громади, а у Першотравневій не були проведені вибори і вона залишилася у перспективному плані. 3 грудня 2019 року в ЖОДА була проведена робоча група з головою адміністрації, в результаті якої ми довідалися із сторінки фейсбук, що Першотравневої громади вже немає, а чотири ради вже приєднані, за їх замислом, до Овруча. 4 грудня вийшов затверджений Кабінетом Міністрів вже Гончарука перспективний план, в якому Першотравнева громада залишалася», – розповів Петро Левківський.

Такі події збурили людей, адже про рішення приєднати їх до Овруча навіть не повідомили, та й на нараді 3 грудня був присутній лише голова Овруцької ОТГ.

За словами Петра Левківського, згодом в ОДА пояснили, що прибрали громаду з проекту перспективного плану, тому що вона не відповідає певним рекомендаціям Кабміну.

Тоді люди почали всю процедуру спочатку: схід селища, обговорення, сесії. Було прийнято рішення об’єднатися з адмінцентром у Гладковичах – у Гладковицьку ОТГ. У неї погодилися увійти 3 ради, і лише одна проти – Руднянська. Проте, за логікою, при приєднанні, ця сільська рада мала би бути приєднана все одно до Гладковицької ОТГ.

Та навіть 3 ради, які захотіли об’єднатися, можуть створити спроможну ОТГ, яка відповідає усім рекомендаціям.

Чуючи посили від влади, що Гладковицькій ОТГ все одно не бути, 17 лютого люди приїхали на мітинг до ОДА. З ними поспілкувався голова ОДА Віталій Бунечко, проте конструктивної розмови не вийшло.

Вже у лютому вдруге Кабмін опублікував проект Перспективного плану, в якому так само залишалася Першотравнева ОТГ.

«Голова нашої райдержадміністрації говорить: от дивіться, який получається нонсенс – ми воюємо-воюємо з ними, а тут раптом підсунув Кабінет Міністрів таку неприємність. Голова обласної адміністрації говорить – хай потішаться, нічого страшного немає, ми дамо "опровєрженіє"», – розповідає Петро Левківський.

Не дивлячись на відповідність ОТГ усім критеріям, дотримання процедури, влада вперто стоїть на своєму.

Про кримінал, контрабанду на Овруччині та зневажливе ставлення нового очільника області до людей – далі у відео.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here