Home Політика У Житомирі за китайський апарат для діагностики коронавірусу потрібно відкривати кримінальну справу,...

У Житомирі за китайський апарат для діагностики коронавірусу потрібно відкривати кримінальну справу, – юрист

347

Інформація про закупівлю у Житомирі китайського апарату та тестів для дослідження коронавірусу вийшла на всеукраїнський простір.

У складні часи, коли влада, медики, благодійники мають об’єднатися, щоб не допустити епідемії, дехто продовжує «нагрівати руки».

Про те, хто у Житомирі закуплено  китайське  обладнання  та скільки на цьому могли заробити чиновники повідомили журналісти в програмі «Гроші» на 1+1.

Голова ГО «Stop, корупції», Заслужений юрист України   Наталія Циганчук вважає, що по даному факту  має бути відкрита кримінальна справа.

Про це вона  розповіла Першому житомирському:

"З проведених журналістами програми «Гроші» та членами громадської організації розслідувань вбачається, що апарат, який закупили, це китайське г….. Такі апарати у Китаї коштують біля 20 тисяч доларів. Як правило,  китайські  апарати ідуть без сертифікації, є тільки інструкції. А японські, німецькі, австрійські – вони визнанні на  міжнародному рівні  і з ними ідуть сертифікати та ще й гарантія 5 років. А у китайського – лише 1 рік", – зазначає Наталія Циганчук.

За її словами, саме через такі китайські апарати підняли скандал з лабораторним центром і звільненням головного санітарного лікаря області:

"Чому виникло питання з Парамоновим? Тому що хотіли придбати кілька таких китайських апаратів, а не один, і поставити у лабораторний центр. Але Парамонов на таке не піде. Тоді постало питання його прибрати".

На думку юристки, за фактом цієї закупівлі потрібно відкривати кримінальну справу, адже тут не все так чисто.

"Через купівлю цього апарату треба порушувати кримінальну справу і притягувати до відповідальності. Закупівлями займалася дочка Ширми (ред. – голови обласної ради), яка працює заступником головного лікаря в обласній лікарні. Вона голова тендерного комітету. 

Зараз наша організація думає про кримінальну справу.  Моніторинг цін апаратів інших фірм показав, що  на закупівлі  китайського апарату та тестсистем було відмито біля 700 тисяч грн. Такі ж самі апарати, у цієї ж фірми  інші заклади, зокрема, Укрзалізниця, закупила набагато дешевше- по 800 тисяч. Житомир – за 1 323 000 грн. Крім того, тестсистеми до цих апаратів також були закуплені за завищеними цінами. Навіть у порівняні із Укрзалізницею – переплата на кожній тестсистемі із 24 упаковок становить 5 705 грн. Кожну партію треба докупляти і щоразу переплачувати. Продала цей непотріб фірма «Нортон-Україна», яка кілька місяців, як почала свою діяльність",  зазначає Наталія Циганчук.

За словами спеціалістів, не дивлячись на те, що лабораторія обласної лікарні несертифікована, пішла інформація, що лікарня вже навіть по місту почала робити аналізи для бажаючих – якщо хочеш зробити – плати півтори тисячі гривень. Правда, для підтвердження хвороби, потрібно зробити тест у вірусологічній лабораторії Житомирського обласного лабораторного центру.

«Кілька днів замовчували факт, що інфіковано багато лікарів обласної лікарні. Люди хвилювалися за своє здоров’я та за своїх рідних, тому що захисту, який має бути, у них немає. До мене зверталися за консультаціями, як проводити розслідування по фактам хвороби та чи матимуть вони право на відшкодування витрат пов’язаного із інфікуванням на роботі. Вони на своєму апараті перевірялися. Зараз мають проводити  дослідження у лабораторному центрі», – розповіла юристка.

Факт про введення карантину в одному з відділень обласної лікарні через велику кількість хворих лікарів дійшов вчора і до журналістів Першого житомирського, проте від влади жодної офіційної  інформації на сьогодні так і немає.

Читайте також: Хто заробляє на коронавірусі на Житомирщині. ГРОШІ 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here