Home Політика У ЄС стурбовані безвізом із Україною, Молдовою та Грузією

У ЄС стурбовані безвізом із Україною, Молдовою та Грузією

190

У Європейському Союзі висловлюють стурбованість щодо дії лібералізованого візового режиму із країнами "Східного партнерства", а також не можуть домовитися про оцінку їхніх прагнень щодо членства.

Про це повідомляє ТСН.

Наразі активно обговорюється документі, який мають схвалити країни-члени ЄС з приводу "Східного партнерства",  і в ньому є низка заяв, які взяті у квадратні дужки – тобто перебувають на етапі узгодження. Документ має бути відповіддю Європейської Ради на заяву Єврокомісії з приводу "Східного партнерства". Його планують ухвалити найближчими днями.

За словами деяких європейських чиновників, Франція, яку підтримують ще кілька південних країн-членів ЄС, планує викреслити із документу фразу про те, що "Рада визнає європейські прагнення та європейський вибір відповідних східних партнерів, як зазначено в Угоді про асоціацію".

Водночас вони вважають, що Франція зрештою поступиться, адже ця фраза є шаблонною у багатьох документах стосовно співпраці ЄС із Україною, Грузією та Молдовою.

Ще одне важливе питання цього документу – це безвізовий режим із деякими країнами "Східного партнерства". Незважаючи на те, що призупинення безвізу наразі не є неминучим, однак майже всі країни-члени висловлюють стурбованість через велику кількість необґрунтованих заяв про надання притулку громадянам країн "Східного партнерства". Зокрема Німеччина та Швеція скаржилися на діяльність грузинських злочинних угруповань, які використовували безвіз для власних протиправних дій на території ЄС.

Нагадаємо, під час візиту комісара ЄС з питань європейської політики сусідства та переговорів про розширення Олівера Варгеї до України у середині лютого сторони обговорювали «промисловий безвіз».

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here