Home Влада Річниця лісових пожеж: які висновки зроблено

Річниця лісових пожеж: які висновки зроблено

237

Народний депутат Арсеній Пушкаренко проінспектував, як ліквідуються наслідки минулорічних пожеж на Житомирщині

У квітні 2020 року на півночі Житомирщини вирували лісові пожежі. Область втратила 43 тис га лісу, сотні мешканців Полісся залишилися без житла. За рік ми подбали не лише про ліквідацію наслідків лиха, а й про попередження пожеж у майбутньому. Робота ведеться одразу в трьох напрямках

Сьогодні в Овруцькому районі, який найбільше постраждав від вогню, продовжують ліквідовувати наслідки. Лісівники проводять санітарну чистку, вивозять згорілі дерева, спалюють неліквідну деревину та готуються до висадки нових рослин.

Та головне завдання – запобігти подібним пожежам у майбутньому. Що для цього робить влада різних рівнів, розповів під час виїзної наради в Овручі народний депутат України, керівник Житомирської обласної організації партії «Слуга Народу» Арсеній Пушкаренко.

«Торік ми розуміли, що першочерговим завданням влади є принципові зміни в організації лісового господарства, а також перерозподіл функцій контролю над дотриманням законодавства. Інакше масштабні займання лісів повторюватимуться знову й знову. І ми це зробили», – наголосив Арсеній Пушкаренко.

За його словами, проблему почали розв’язувати водночас у трьох напрямках – законодавчому, технічному та організаційному. Фракція «Слуга Народу» у парламенті домоглася ухвалення важливих законодавчих ініціатив у сфері пожежної безпеки.

«Лісівники кажуть, що основні причини виникнення пожеж – людський фактор. Тому ми в десятки разів збільшили штрафи за підпал сухої трави та за підпали в лісах і в степу. Відповідні закони, співавтором яких я став, вже прийняті та підписані Президентом», – повідомив Арсеній Пушкаренко.  

Також у першому читанні прийнятий закон про екологічний контроль, який розширює повноваження Державної екологічної інспекції у питанні протипожежної безпеки.

Арсеній Пушкаренко: "В Житомирській області створено понад 500 пожежних водойм, а до травня цього року їх буде понад 800" 

Окрему увагу приділили й технічному боку проблеми, зокрема, створенню системи відеонагляду в лісах та забезпеченню водою пожежних машин.

За інформацією начальника Житомирського обласного управління лісового та мисливського господарства Віктора Сахнюка, минулого року пожежники стикнулися із проблемою нестачі води. Завдяки ініціативам «Слуги Народу» ситуація кардинально змінюється: лісівники розчищають наявні пожежні водойми та облаштовують нові.

«Раніше було 30 пожежних водойм на всю область, зараз же у нас вже є більш ніж 500 водойм, і в травні ми вийдемо на понад 800», – наводить приклад Арсеній Пушкаренко.

Створюються спеціальні карти, на які нанесуть усі водойми із зазначенням координат. Такі карти матимуть ті, хто братиме участь у транспортуванні води для гасіння пожеж.

Ще одним кроком у розв’язанні проблеми попередження лісових пожеж стала кардинальна реформа лісової галузі, яка стартувала завдяки зусиллям «Слуги Народу».

«Ми прийняли закон про проведення національної інвентаризації лісів, яка не проводилася з 2001 року, вона давно назріла. Закон вжепідписаний Президентом. Ми рухаємося вперед, і я переконаний, що реформа буде завершена і надасть нові перспективи та можливості лісовому господарству України», – підсумував Арсеній Пушкаренко.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here