Home Політика Рада скасувала ПДВ на експорт зерна, соняшнику і ріпаку

Рада скасувала ПДВ на експорт зерна, соняшнику і ріпаку

106

Верховна Рада ввела нульову ставку податку на додану вартість на операції з експорту зернових культур (крім рису і гречки), соняшнику та ріпаку сільгосппідприємствами-виробниками і підприємствами, які придбали цю продукцію безпосередньо у виробників.

За ухвалення в цілому законопроекту № 8521, в який була включена ця норма, проголосували 264 депутати при мінімально необхідних 226.

Цей законопроект вносить зміни до Податкового кодексу щодо платників єдиного податку, і депутати від фракції Народної партії Катерина Ващук, Сергій Терещук і Юрій Литвин при підготовці документа до другого читання внесли поправку № 236, яка передбачає цю норму.

Глава комітету з питань фінансів, банківської діяльності, податкової та митної політики Віталій Хомутиннік наголосив журналістам, що, таким чином, експортери агропродукції знову зможуть претендувати на відшкодування ПДВ.

Закон набуде чинності з 1 січня 2012 року.

Як повідомлялося раніше, в грудні Рада прийняла Податковий кодекс, згідно з яким до 2014 року операції з перепродажу зернових культур (виключаючи рис і гречку), соняшнику та ріпаку звільнялися від податку на додану вартість.

Ця норма набула чинності з 1 січня 2011 року.

При цьому експортери цієї продукції були звільнені від ПДВ та відповідно не могли претендувати на його відшкодування.

6 жовтня депутати Верховної Роман Ткач та Анатолій Матвієнко (обидва – фракція Блок Наша Україна-Народна Самооборона) запропонували парламенту встановити нульову ставку податку на додану вартість при експорті зернових і технічних культур.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here