Home Політика Порошенко і Зеленський про 1,2 млрд євро від ЄС – це вияв...

Порошенко і Зеленський про 1,2 млрд євро від ЄС – це вияв солідарності

156

21 квітня експрезидент Петро Порошенко заявив про макрофінансову допомогу у розмірі понад 1 мільярд євро на боротьбу з корона вірусом для України від Єврокомісії:

«Це потужний вияв солідарності та підтримки нашої держави з боку Євросоюзу, ознака високої довіри та поваги, які розбудовувалися крок за кроком протягом попередніх років.

Сподіваюсь, що українська влада зможе швидко зняти всі перепони до відновлення співпраці з МВФ і відкрити шлях для отримання цієї потрібної допомоги від наших європейських партнерів».

22 квітня нинішній президент Володимир Зеленський майже повторив слова свого попередника про те, що це – вияв солідарності і що Україна не помилилася, зробивши європейський вибір.

«Рішення ЄС – це не лише вияв солідарності у важкі часи. Це свідчення, що Україна не помилилася, зробивши європейський вибір. Адже справжні друзі пізнаються в біді», – риторика Зеленського нагадує слова Порошенка.

Деталі про 1,2 млрд євро допомоги:

Пропозицію Єврокомісії надалі мають схвалити Європейський парламент та Рада ЄС. Єврокомісія розраховує на швидке схвалення, з огляду на нагальність проблеми. Щойно це станеться, перший транш може бути виділений якнайшвидше без додаткових умов. Другий транш може бути наданий після виконання узгодженого з ЄС переліку індикаторів вже у четвертому кварталі 2020-го чи першій половині 2021 року. Як і у випадку зі звичайною макрофінансовою допомогою ЄС, транші залежатимуть також від задовільного прогресу країни-партнера у виконанні програми МВФ та використанні коштів фонду.

Раніше у квітні Єврокомісія вже ухвалила рішення про виділення пакету допомоги Україні у розмірі 190 млн євро на підтримку системи охорони здоров’я, економіки, малого та середнього бізнесу, захисту вразливих категорій населення. Окремо ЄС виділив 13 млн євро на гуманітарні потреби на Донбасі. Допомога Євросоюзу є виявом справжньої солідарності Європи та вагомим внеском у зусилля України з подолання наслідків пандемії.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here