Home Політика Підсумки 2011: Найвидовищніші бійки року

Підсумки 2011: Найвидовищніші бійки року

89
ТСН.ua продовжує серію публікацій "Підсумки 2011 року", де ми згадаємо всі найважливіші та найцікавіші події року, що минає. Сьогодні у фокусі – бійки, які викликали найбільший резонанс.
 
Роман Ландік побив модель у ресторані
 
Пальму першості серед усіх бійок 2011 року в Україні заслужено тримає інцидент, який стався в ніч з 4 на 5 липня у луганському ресторані "Баккара" між депутатом-регіоналом Луганської міськради Романом Ландіком та 19-річною моделлю Марією Коршуновою. Після словесної перепалки дівчина вдарила депутата графіном, на що той у відповідь брутальним чином витяг її з-за столика та жорстоко побив, тягаючи за волосся по всьому ресторану.
 
Внаслідок бійки Коршунова отримала струс головного мозку, забій шийного відділу хребта, забій м’яких тканин голови, закритий перелом кісток носа. Результатом стала заява дівчини до міліції та порушення кримінальної справи проти депутата за хуліганство. Самого ж скандального депутата після того, як інцидент набув розголосу, вигнали з фракції Партії регіонів в Луганській міськраді.
 
Ландік намагався переховуватись від слідства, поїхавши у Росію, проте невдовзі його затримали та екстрадували в Україну. Ландік вже чотири місяці перебує під арештом у СІЗО, в луганському суді відбуваються слухання у його справі. 
 
Під час слухань він зробив низку гучних заяв, звинувативши, зокрема, у своєму переслідуванні лідера фракції ПР у Верховній Раді Олександра Єфремова. У суді Ландік переконує, що саме він став жертвою дій Марії Коршунової, а також усіляко виправдовує свої дії.
 
Охоронець Ландіка-старшого побив ДАІшника
 
Незадовго до бійки Романа Ландіка з Марією Коршуновою у скандалі засвітився і його батько, депутат-регіонал Володимир Ландік.
 
У березні Ландіка звинуватили у тому, что він дав наказ своїм охоронцям побити інспектора ДАІ Олексія Косякова.
 
В ДАІ розповіли, що інспектор зупинив "Мерседес", який мчав на швидкості 91 км/год замість дозволених 60-ти в межах населеного пункту. На вимогу ДАІшника пред’явити документи, з машини в його адресу почулись нецензурні слова. Володимир Ландік, який сидів на задньому сидінні авто, наказав свому охоронцю "піти в**бати" даішника. Той вийшов і побив інспектора, після "Мерседес" поїхав. Інспектор отримав струс мозку та забій грудної клітки.
 
Пізніше в Інтеренті з’явилася розмова Володимира Ландіка з керівников Луганської ДАІ В’ячеславом Шевченком. Ландік, зокрема, відкинув всі звинувачення на свою адресу: "Я до суду подаю і буду їздити тепер з охороною міліцейською і буду їх пиз**ть (ДАІшників), якщо Ви так … Мені ви х*й вірите, а вірите їм! І мій охоронець його бив? Він (Косяков) став на дорогу кидатися і кричати: "Люди, мене б’ють!". Ми відійшли на 10 метрів, а він кричав "Люди, мене б’ють". Наостанок Ландік сказав: "Ну добре, тоді єб*ть його в рот. Я більше ніколи Вам не дзвоню, ні х*я мені не треба. Буду їх просто давити! Будьте здорові".
 
Пізніше Ландік та його охоронець вибачилися перед побитим працівником ДАІ, а самого інспектора нагородили подякою від МВС.
 
Комуністи б’ють Ляшка у Раді
 
А от у Верховній Раді цьогоріч було досить спокійно – лише двічі дійшло до бійки за участю депутатів. І обидва рази головним героєм ставав позафракційний депутат Олег Ляшко.  

Спочатку 18 травня свою майстерність у застосуванні прийомів бійців НКВС на Ляшку показав віце-спікер, комуніст Адам Мартинюк. Бійка виникла біля президії Ради після того, як під час обговорення одного з питань Ляшко підійшов до головуючого на засіданні Мартинюка з проханням надати йому слово для виступу.

Мартинюк відмовився це зробити, і у відповідь Ляшко почав його ображати. Комуніст спочатку мовчки слухав, але потім різко піднявся, підскочив до Ляшка, схопив його за горло і перекинув через дверцята, які ведуть до президії. Ляшко піднявся та, очевидно, хотів дати здачі, проте до президії підбігли депутати від Партії регіонів і Компартії і відтягнули його від Мартинюка.
 
Рівно через місяць, 17 червня, Ляшко знову побився у Раді, і знову з депутатом-комуністом, цього разу з Євгеном Царьковим. 
 
Царьков у той день з трибуни Ради критикував рішення Конституційного Суду щодо заборони використання прапора перемоги. Його виступ не сподобався Ляшку, він підбіг до трибуни і почав голосно висловлювати своє незадоволення. У результаті між ним, Царьковим та іншими нардепами-комуністами почалася бійка, яку, однак, оперативно розняли члени фракції НУНС.
 
Поярков і Бузина побилися у прямому ефірі
 
11 березня в ефірі програми "Велика політика з Євгеном Кисельовим" сталася бійка між відомим художником Сергієм Поярковим та письменником Олесем Бузиною. Конфлікт стався під час обговорення теми "Тарас Шевченко у великій політиці", опоненти зчепились та у міцних обіймах один у одного вилетіли за куліси студії.
 
За хвилину охорона розняла Пояркова та Бузину, захекані, вони повернулись на свої місця у студії. Проте інцидент у той вечір був ще далеко не вичерпаний – запеклі опоненти продовжили висловлювати взаємні образи та поливались водою. 
 
Після звинувачення в тому, що ведучий Євген Кисельов запрошує "клоуна" Пояркова у студію "за бабки", Кисельов попросив Бузину залишити студію.
 
Виходячи, Бузина знову спровокував бійку, вдаривши Пояркова по потилиці та збивши з його голови кепку. У відповідь Поярков "заїхав" Бузині у вухо та опоненти знову зчепились в обіймах. Цього разу охорона не розгубилась і одразу втрутилась в бійку, розтягнувши митців у різні сторони.
 
Але окрім індивідуальних "спарингів", в Україні відбулося і чимало масових сутичок, в основному під час акцій та протестів на вулицях.
 
День перемоги з бійками та стріляниною у Львові

9 травня у Львові відбулось кілька бійок між прихильниками "Свободи" і людьми, які святкували День перемоги.

Зокрема, на одній з вулиць Львова сталася сутичка зі стріляниною між "свободівцями" і невідомими людьми з георгіївськими стрічками. Прихильники "Свободи", які рухалися колоною по вулиці, побачили близько 10 осіб з георгіївськими стрічками і погналися за ними з вимогою зняти символіку. У відповідь один з невідомих відкрив стрілянину і один з націоналістів був поранений у ногу. "Свободівці" наздогнали того, хто стріляв, і його супутників, і закидали їх камінням – кілька людей також постраждали.

Загалом після святкування Дня перемоги 17 осіб звернулися до травматологічних пунктів Львова. Один із членів "Свободи", поранений в ногу, був госпіталізований.
 
Сутички на День Незалежності у Києві

24 серпня прихильники опозиційних партій організували ходу вулицями Києва на День Незалежності, проігнорувавши судову заборону влаштовувати акції у центрі міста.

Сутички з силовиками відбулися після того, як мітингувальники вирішили прорвати міліцейський кордон, встановлений на вулиці Володимирській і якою якраз йшла колона демонстрантів. Під час спроби прориву постраждали 6 співробітників міліції. 

Пізніше проти учасників акції, зокрема й проти одного з лідерів "Батьківщини" Олександра Турчинова, були порушені кримінальні справи

Сутички на Хрещатику під час оголошення вироку Тимошенко

11 жовтня, у день оголошення вироку в’язню №1 Юлії Тимошенко, близько трьох тисяч її прихильників перекрили рух Хрещатиком. Більше 500 правоохоронців понад 15 хвилин відтісняли людей на тротуар. Між "беркутівцями" та демонстрантами сталося декілька сутичок. Однак бійці міліцейських спецпідрозділів у бронежилетах і касках поводились стримано та не застосовували проти людей спецзасобів.
 
Міліція затримала кількох прихильників екс-прем’єра, проте їх невдовзі відпустили. 
 
У заворушеннях під Печерським судом травми отримала 18-річна дівчина. Бійці "Беркуту" зачепили сцену з драбиною, на якій стояли люди, і дівчина впала разом із драбиною на спину. Постраждалу забрала "швидка допомога". 

Штурм Ради афганцями

20 вересня під будівлею парламенту зібралося кілька тисяч афганців, чорнобильців та дітей війни, які повстали проти позбавлення їх державних пільг.

Постоявши певний час за парапетами, афганці зважились на штурм Ради, заблокували виходи з неї, розбили двері парламенту. Бійці "Беркуту" не одразу змогли відтіснити натовп, а дідер фракції ПР Олександр Єфремов навіть був облитий водою при спробі втихомирити людей.

Проте пізніше натовп вдалось заспокоїти та переконати у недоцільності такої агресивної поведінки.

Незаконне встановлення хреста у Феодосії

2 червня у Феодосії відбулося масове зіткнення активістів російських козацьких організацій з міліцією. Конфлікт виник при спробі козаків встановити хрест на в’їзді в місто.
 
За словами одного з ватажків козаків Сергія Юрченка, бійка була тривалою і кривавою. Приблизно 15 людей з числа козаків отримали серйозні поранення, що міліції вдалося затримати 10 козаків.

Пізніше хрест було встановлено трохи подалі від забороненого владою місця.

ТСН.ua 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here