Home Політика Нова норма Податкового кодексу позбавить аграріїв 12 мільярдів – ЗМІ

Нова норма Податкового кодексу позбавить аграріїв 12 мільярдів – ЗМІ

148

На початок нового маркетингового року, що стартує 1 липня, в Україні сформувалася рекордна кількість факторів, що негативно впливають на ціну зерна.

Якщо їх вплив не буде нівельовано високими цінами на світовому ринку, то ціни на сільгосппродукцію в Україну можуть знизитися нижче рівня собівартості, заявляють експерти, пише портал "Дело".

20% відмінусує від закупівельної ціни нова норма Податкового кодексу, згідно з якою не передбачається відшкодування ПДВпри експорті зерна. За експертними розрахунками, аграрний сектор внаслідок цієї новації недоотримає 12 млрд гривень.

Ще на 10% обвалить середню ціну новий закон про експортні мита на зерно. Згідно з ним, в Україні встановлюються вивізні мита на основні сільгоспкультури в розмірі 9-14%. Загальні втрати сектора оцінили в ще 6 млрд грн.Також негативно на ціну вплинуть збільшення вартості портових зборів та перехідні залишки зерна в обсязі понад 8 млн т.

На тлі високих перехідних залишків і пропозиція зерна нового врожаю буде на високому рівні. Врожай зерна в цьому сезоні очікується вище середнього, до 46 млн т. Крім того, собівартість виробництва зерна за рахунок подорожчання ресурсів у поточному сезоні значно збільшилася.

"У 2011 виробнича собівартості вище торішнього показника на 25-27%" – сказав генеральний директор Української аграрної конфедерації Володимир Лапа.

Торік середній показник становив близько 1000 грн / т.

"Ціна може бути нижчою за собівартість самого зерна, а втрати в ціні можуть досягти більше 35%", – зазначив президент Української аграрної конфедерації Леонід Козаченко.

Нівелювати негативний вплив цих факторів вдасться тільки за умови високих цін на зерно на світовому ринку. При цьому їх рівень має бути достатнім, щоб навіть з урахуванням корекції на внутрішньоукраїнські фактори, вони забезпечили прибуток агровиробникам.

Gazeta.ua

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here