Home Влада Народний депутат Арсеній Пушкаренко: Час наводити лад в Коростишеві

Народний депутат Арсеній Пушкаренко: Час наводити лад в Коростишеві

526

Тетяна Циба: після проведення благоустрою коростишівський каньйон може стати туристичним магнітом Житомирщини

Коростишів – гранітна столиця України. Завдяки потужній галузі видобутку та обробки каменю, громада розвивається. Але, як і всюди, в громаді є проблемні питання.

Народні депутати України від партії «Слуга Народу» Арсеній Пушкаренко та Тетяна Циба разом з керівниками міської влади відвідали найбільш проблемні точки району. Зокрема, Коростишівський кар’єр, загальноосвітню школу №1 та стихійні звалища відходів обробки каменю та пульпи.

Оновлений Коростишівський кар’єр стане туристичним магнітом Житомирщини

Наразі, відома всій Україні туристична локація перебуває у занедбаному стані. Купи сміття, відсутність мінімальної інфраструктури та умов для відпочинку – з цим стикаються місцеві жителі та приїжджі відпочивальники. Саме тому в планах створення нової інфраструктури для відпочинку навколо каньйону.

Його планують перетворити на сучасну та зручну для туристів рекреаційну зону. Плани з благоустрою та терміни обговорювали прямо на місці.

«Ми сьогодні бачимо тут розруху. Я вважаю, що це ганьба сьогодні для Житомирської області, що така туристична локація в такому стані. Цей об’єкт переходить на баланс до Коростишівської міської ради і сьогодні ми домовились, що до Дня Незалежності тут буде наведено лад», – сказав народний депутат України, фракція «Слуга Народу» Арсеній Пушкаренко.

Виїзна нарада щодо створення рекреаційної зони «Коростишівський каньйон»

До 1 серпня планують провести такі роботи:

відремонтувати під’їзну дорогу,

облаштувати паркувальні майданчики,

провести благоустрій,

реконструювати сходи,

збудувати нові альтанки та вбиральні,

організувати вивіз сміття, цілодобову охорона та відеоспостереження.

Родзинкою повинний стати – Державний прапор, встановлений на найвищій точці кар’єру.

Окрім цього, в планах – організація виїзної торгівлі. Секретар міськради Євген Зщипас розповідає, що розпочнуть з прохолоджувальних напоїв. Згодом, відпочиваючим буде запропонований легкий перекус.

Нові зручності ніяк не вплинуть на ціну відвідання кар’єру. Для людей доступ до зони відпочинку залишиться безкоштовним. В планах збирати плату лише з автомобілів за паркування.

Народна депутатка України, фракція «Слуга Народу» Тетяна Циба переконана: після перетворення, каньйон може увійти до проекту «Туристичні магніти України» та стати суттєвим джерелом поповнення бюджету громади.

«Тут можна зробити виїзні вінчання, церемонії, дні народження. Якщо до цього підійти як до ресурсу, а не як до тягаря, то, звісно, це може бути дуже хорошим і прибутковим об’єктом для громади. І приємним об’єктом для перебування туристів», – каже депутатка.

Коростишівська школа №1 буде відремонтована

Будівля якій майже 70 років потребує капітального ремонту. Наскрізні щілини у стінах та просівший фундамент ставлять безпеку 665 дітей, які навчаються у школі, під постійну загрозу.

«Стара частина школи, яка збудована у 1954 році, під нею знаходиться підвальне приміщення. І ось вона «сідає». А тому тріщини по стінах школи, обмостка вже зруйнувалася і фундамент», – описує проблеми директорка школи Валентина Бурилко.

Вартість капітального ремонту – близько 16 млн. грн. За сприяння народного депутата України від «Слуги Народу» Арсенія Пушкаренка цей об’єкт планують включити до проекту «Велике будівництво» на наступний рік.

«Цей об’єкт – це доцільність номер один. Тому що це життя і безпека дітей. Я переконаний, що ми доб’ємося, що в цьому році школа увійде в перелік об’єктів для фінансування на 2022 рік. Ми розпочнемо реконструкцію і протягом максимум двох років її завершимо», – підкреслює Арсеній Пушкаренко.

Арсеній Пушкаренко: ремонт школи №1 – першочергове питання

Громада бере активну участь у співфінансуванні ремонту. Коростишівський міський голова Іван Кохан підкреслює, що громада не втрачає часу і робить те, що в її силах. Так, поки оновлюється та коригується проектно-кошторисна документація, розпочато ремонт даху. Кошти на це виділяються з міського бюджету.

Аварійна школа №1 стане об’єктом "Великого будівництва"

Що робити з пульпою?

Коростишів на Житомирщині ризикує перетворитися на зону екологічного лиха. Причина – нелегальні звалища відходів з обробки каміння. Як цьому запобігти обговорювали на виїзній нараді під головуванням народного депутата України, фракція «Слуга Народу» Арсенія Пушкаренка. Також у нараді взяли участь Коростишівський міський голова Іван Кохан, секретар міськради Євген Защипас та заступник начальник Державної екологічної інспекції Поліського округу Євген Медведовський. Нарада проходила прямо на звалищі по вул. Різдвяній.

За останні 25 років проблема набула загрозливих масштабів. Якщо не знайти вихід – за 10 років Коростишів має всі шанси стати непридатним до проживання. Причому, міська влада розв’язати питання самотужки не в змозі. Необхідні спільні зусилля держави, обласної та місцевої влади й бізнесу.

«Фактично вся окраїна Коростишева, в який би напрямок ми с вами не виїжджали з міста, завалена відходами. Все це нелегальні звалища. Це реальна екологічна катастрофа. Ми сьогодні як народні депутати, зокрема наше міжфракційне об’єднання «Житомирщина» ініціюємо перед обласною радою, екологічною інспекцією, національною поліцією, міською владою питання про необхідність розробити дорожню карту і виходити з цієї ситуації», – висловлює занепокоєність народний депутат України, фракція «Слуга Народу» Арсеній Пушкаренко.

Арсеній Пушкаренко – питання звалищ відходів необхідно вирішувати комплексно

Можливим шляхом вирішення є консервація всіх існуючих звалищ. У майбутньому – захоронення на спеціальному полігоні, земля під який виділена у сусідній Харитонівській громаді. Для цього створено обласне комунальне підприємство та виділено фінансування.

Екологи про проблему знають, порушення фіксують, і наполягають, що вихід в утилізації. Запевняють, що місцеві підприємці готові сплачувати за це гроші. Але ініціатором процесу повинна стати влада, яка має запропонувати вихід.

«Є така стаття в кримінальному кодексі як екоцид. Це – злочин проти природи. Наші мобільні бригади сюди їздять, фіксують порушення штрафують порушників. Ми звертались неодноразово до обласної ради, проводили спільні наради, спілкувалися з підприємцями, які готові йти на співпрацю, співпрацю легальну, щоб платити кошти за утилізацію цих відходів».

Коростишівсткий міський голова Іван Кохан вважає, що ці відходи – цінний ресурс. Якщо налагодити їх переробку, це не тільки вирішить проблему, а й у майбутньому принесе громаді додаткові кошти.

«Необхідно збільшувати глибину переробки сировини. Все логістично напрацьовано. Вона може бути і щебнем і дорожно-будівельною шашкою, і іншими продуктами. Також використання самої пульпи відповідно є технології в будівельній галузі», – розповідає Іван Кохан.

А поки розробляються плани, для того щоб не допустити збільшення масштабу забруднення, вже необхідно об’єднувати зусилля влади та громадськості. Настав час вибудовувати нове, більш відповідальне ставлення.

«Треба зустрічатися сьогодні з бізнесом. Має буть ініціатива міської влади, має бути ініціатива екологічної інспекції, національної поліції, для того, щоб домовитися про якісь правила гри, і для того щоб перестати перетворювати Коростишів на місце екологічної катастрофи», – підкреслив Арсеній Пушкаренко.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here