Home Політика Набув чинності закон, що дає право на мільйонні позови до ЗМІ

Набув чинності закон, що дає право на мільйонні позови до ЗМІ

96

Державне мито при подачі позову до суду скасоване, натомість введено судовий збір, ставки якого вище подекуди в 14 разів.

Це випливає із закону "Про судовий збір", який набирає чинності з 1 листопада, пише "Комсомольская правда".

Зокрема, раніше подати позов про стягнення моральної шкоди коштувало від 1 до 10% від суми позову, і багато хто відмовлявся платити істотні суми у вигляді збору.

Тепер же, відповідно до закону "Про судовий збір", заплативши 2880 гривень судового збору, можна пред’явити позов на будь-яку суму.

До 1 листопада витрати прив’язували до неоподатковуваного мінімуму, який становив 17 гривень. Відтепер точкою відліку є мінімальна зарплата на початок року (941 гривень), пише видання.

Крім того, розмір збору при подачі позову в господарських справах зріс у 14 разів, а плата за розгляд немайнових спорів, наприклад, розлучення, подорожчала в 10 разів.

"За заяву про розлучення потрібно буде заплатити 92 гривні (раніше – 8,5 гривень)", – пояснила юрист Марина Коваль.

На її думку, в нововведенні є і плюси, і мінуси. "Люди і банки перестануть ходити до суду через дрібниці. Наприклад, банки спишуть дрібні заборгованості, адже судитися через борг в 200 гривень буде просто невигідно", – розповіла юрист.

Згідно з новим законом, від судового збору звільнені ті, хто подає позови про стягнення зарплати, поновлення на роботі, у спорах, пов’язаних з виплатою компенсації, поверненням майна, а також споживачі за позовами, пов’язаними з порушенням їхніх прав. Безкоштовною стане подача позовів для осіб з психічними розладами та їхніх представників, а також державні органи.

Як відомо, проти цього закону не раз виступали журналісти. Вони наполягали на тому, що, використовуючи цей закон, до ЗМІ можна буде пред’являти мільйонні позови, внаслідок чого засоби масової інформації можуть бути змушені припинити своє існування.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here