Home Політика Антимонопольний комітет відкрив справу проти «Житомиргаз Збут»

Антимонопольний комітет відкрив справу проти «Житомиргаз Збут»

283

За ознаками зловживання монопольним положенням при формуванні ціни на газ Північне міжобласне територіальне відділення АМК відкрило справи проти 6 газзбутів, у тому числі проти «Житомиргаз Збут».

Про це повідомив у Facebook голова Північного міжобласного відділення АМКУ Олексій Хмельницький:

"Купувати газ на 40% дешевше можна було вже минулого року. З моменту, коли ринок газу відкрився для населення. Точніше, мав би працювати. Бо ціну, яку виставляли останні три місяці деякі газзбути, ніяк не можна назвати ринковою.

Ринкова ціна – результат конкуренції. А коли постачальник, використовуючи своє монопольне положення, продає на 2- 2,5 гривні за кубометр дорожче, ніж конкуренти, і дорожче, ніж середньозважена ціна – це вже не ринок. З точки зору конкурентного законодавства це – ознака зловживання власним монопольним положенням".

Адміністративна колегія Київське обласне територіальне відділення АМКУ відкрила справу щодо порушень конкурентного законодавства в діях компаній "Київоблгаз Збут", "Житомиргаз Збут", "Чернігівгаз Збут", "Черкасигаз Збут", "Уманьгаз Збут" та "КиївГазЕнерджи".

"Саме ці компанії мають структурні ознаки монопольного (домінуючого) становища на ринку в своїх регіонах. Наскільки мені відомо, найближчим часом на черзі й інші області та міста.

Йдеться не тільки про невиправдано високі ціни, йдеться також і про дії засновників цих газзбутів. Є скарги на операторів газорозподільних мереж, які намагаються зупиняти перехід споживачів до інших постачальників. Наприклад, через нарахування неіснуючої заборгованості під час остаточних розрахунків", – додав Хмельницький.

Нагадаємо, Шмигаль обіцяв перевірки у газових компаніях щодо обгрунтованості ціни на газ.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here