Home Різне Житомирська область першою в Україні реалізує проєкт Телемедицини

Житомирська область першою в Україні реалізує проєкт Телемедицини

235

В Житомирській області вперше в Україні втілили в життя систему «Телемедицина для екстреної допомоги».

Відтепер бригади екстреної (швидкої) допомоги можуть отримувати ургентні телемедичні консультації у лікарів з невідкладних станів безпосередньо на місці надання медичної допомоги та в режимі 24/7.

Система «Телемедицина для екстреної допомоги» реалізована на базі КНП «Центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф» у Житомирі, де створений цілодобовий диспетчерський пункт для надання телемедичних консультацій, та інтегрована в існуючу професійну телемедичну мережу в Житомирської області Medinet.

Система забезпечує аудіо, відео, офлайн та онлайн комунікацію зі спеціалістами для отримання більш точної та якісної оцінки стану пацієнта, а також надання швидких рекомендацій задля його підготовки до госпіталізації та надання кваліфікованої допомоги на місці.

«У рамках роботи над системщою був створений мобільний додаток, який працює у складі системи та є невід’ємним сервісом телемедичного комплексу. Додаток встановлюється у гаджети фельдшерів бригад екстреної (швидкої) допомоги та забезпечує, у разі потреби, їх зв’язок з лікарем-консультантом. Важливо, що додаток може працювати як з інтернетом, так і без нього. Коли інтернет-з’єднання відсутнє, фельдшер просто створює в мобільному додатку нову консультацію і вибирає в меню, що хоче отримати її за допомогою GSM зв’язку. При цьому на екрані з’являється певний код. Після цього фельдшер набирає телефон диспетчерської, який вказаний у додатку, каже, що йому потрібна консультація лікаря та озвучує отриманий код. Лікар з невідкладних станів консультує фельдшера телефоном, а коли з’явиться інтернет, цей аудіодзвінок «підтягнеться» до консультації. Це захищає і фельдшера, і лікаря у випадку подальших неоднозначних ситуацій, наприклад, смерті пацієнта», – пояснює деталі роботи системи Богдан Кізюн, директор департаменту впровадження та продажів групи компаній IT4Medicine, яка є розробником Medinet.

За його словами, в планах IT4Medicine продовжувати розвивати телемедичні рішення для екстреної допомоги та впроваджувати їх в інших областях України.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here