Home Місто Західна Україна бідніша за Східну, проте живе краще

Західна Україна бідніша за Східну, проте живе краще

182

Новий рейтинг регіонів свідчить – Захід комфортніший, а Схід, попри наявність прибуткових промислових гигантів, внизу рейтингу якості життя.

Що стосується великих міст, то найкращі для життя міста – Харків, Київ та Одеса.

Офіційно менш заможні західні поселення випереджають у комфорті і рівні життя своїх багатших статистично земляків зі Сходу.

"Найбільш заможні дві області – області, що мають найвищий рівень ВВП на особу – Дніпропетровська і Донецька,  вони в кінці рейтингу за якістю життя", – розповідає заступник директора Міжнародного центру перспективних досліджень Максим Борода.

На офіційно заможному сході стається у два рази більше алкогольних отруєнь, ніж на Заході. У східних областях менше живуть, частіше хворіють на СНІД та туберкульоз. На Сході також – дві найбліьш забруднені області, знов таки Дніпропетровська та Донецька.

Найздоровіші регіони України – Київ та Черновицька область. Увесь Захід загалом здоровіший. Тут краща екологія, менше курять і п‘ють. Рівень якості життя вищий, хоча прибутки малі.

Вихователька дитячого садочка у Чернцівцях Галина отримує 1000 гривень зарплати і визнає, що виживає завдяки тому, що годувальник на заробітках. Чоловік має вищу освіту, але вимушений їхати на заробітки, щоб родина могла прожити.

Соціальний психолог пояснює різницю у якості життя ментальною різницею.

"На Заході люди трохи менше зорієнтовані на те, щоб їм хтось щось дав, а більше на те, щоб вони самі це заробили. На сході більш зорієнтовані на те, що про них подбають – держава, партія, директор заводу", – каже керівник лабораторії Інституту соціальної та політичної психології Вадим Васютинський.

Нагадаємо, раніше експерти визнавали, що різниця в рівні життя між Києвом і кількома великими містами з одного боку і всією іншою країною з іншого перетворюється на прірву.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here