Home Місто ВР зробила крок до скасування переведення годинників

ВР зробила крок до скасування переведення годинників

297

У першому читанні Верховна Рада прийняла законопроект, що передбачає скасування переведення годинників – переходу з зимового на літній час і навпаки.

3 березня депутати проголосували за ініціативу, про що в Україні говорять декілька минулих років.

Новий закон пропонує скасувати сезонне переведення годинників на годину вперед і назад і встановити єдиний час на всій території України: всесвітній координований час (за Грінвічем).

На думку більшості науковців та лікарів, щорічне переведення стрілок годинника несе низку негативних наслідків, викликає значне погіршення стану здоров’я в період адаптації до нового часу. Такий "сезонний часовий стрибок" призводить до зміни біологічних ритмів людини, що негативним чином відображається на загальному стані людини, як фізіологічному, так і психологічному. Після переведення годинникових стрілок у громадян погіршується самопочуття, знижується працездатність, спостерігається значне загострення хронічних хвороб. Наукові дослідження пов’язують зміни часу із захворюваннями серцево-судинної або імунної систем, оскільки вони переривають біологічні цикли.

Щороку перехід на зимовий час відбудеться в останню неділю жовтня. Цьогоріч він запланований у ніч із суботи 24 жовтня на неділю 25 жовтня. Ініціатор законопроєкту сподівається, що у разі підтримки Верховною Радою, це сезонне переведення стрілок годинника стане останнім.

Нагадаємо, в Україні переведення годинника на літній час буде в останню неділю березня (28 березня) о 3:00 – на одну годину вперед.

Довідково: близько 140 країн або ніколи не користувалися сезонним часом, або відмовилися від такої практики. Європейський парламент 26 березня 2019 року також підтримав ідею скасувати сезонне переведення годинника з 2021 року. Таке рішення було ухвалено за результатами онлайн-голосування, проведеного в країнах ЄС, згідно з яким 84% відсотків жителів ЄС віддали голоси за скасування переходу на літній та зимовий час.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here