Home Місто Уряд дозволив українцям змінювати по батькові на власний розсуд. Як це зробити

Уряд дозволив українцям змінювати по батькові на власний розсуд. Як це зробити

254

Кабінет міністрів дозволив громадянам України з 14 років змінювати по батькові на власний розсуд. Відповідне рішення уряд ухвалив на засіданні 24 лютого.

Закон, який дозволяє громадянам України з 14 років змінювати по батькові почав діяти з 1 січня 2021 року. До прийняття закону громадяни мали право змінювати по батькові, якщо їх батько змінював ім’я, або у разі виключення відомостей про батька з актового запису про народження.

Окрім того, законом, який 3 листопада ухвалила Верховна рада, змінювати по батькові можна було громадянам з 16 років на власний розсуд. Особа, яка досягла 14 років, має право змінити своє прізвище, ім’я та по батькові за згодою батьків, одного з батьків (якщо інший помер чи тощо) або опікуна.

Уряд вніс зміни до пункту про порядок розгляду заяв про зміну імені, тим самим урегулювавши їх розгляд.

Як змінити по батькові

Для того, щоб змінити по батькові потрібно подати письмову заяву до відділу державної реєстрації Мін’юсту та пред’явити паспорт громадянина України. Якщо людина, яка хоче змінити по батькові, проживає за кордоном, то має пред’явити паспорт для виїзду за кордон.

Для особи, яка досягла 14-річного віку, разом із заявою потрібно подати письмову заяву батьків про надання згоди на зміну по батькові.

Заява про згоду батьків може бути подана дитиною у тому випадку, коли один із батьків не може бути присутнім. У такому випадку заява має бути нотаріально засвідченою або прирівняна до нотаріально засвідченої. Або, якщо один із двох батьків не може надати заяву, то це має право зробити другим з батьків.

Що відомо

Верховна рада 3 червня у першому читанні підтримала за основу законопроєкт, який дозволяє громадянам України змінювати не лише ім’я та прізвище, а й по батькові. Тоді його підтримали 247 народних депутатів із необхідних 226.

Проти законопроєкту проголосували 42 нардепи, переважно представники фракції ОПЗЖ, депутатських гуп "Довіра" та "За майбутнє", а також позафракційні депутати.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here