Home Місто У Малині хочуть викачати озеро із унікальним підводним музеєм. ВІДЕО

У Малині хочуть викачати озеро із унікальним підводним музеєм. ВІДЕО

429

У Малині хочуть викачати озеро, в якому створено унікальний підводний музей, а подивитися на його експонати з"їжджаються дайвери з усієї України, йдеться у сюжеті ТСН.

Озеро завглибшки до 30 метрів утворилося на місці затопленого гранітного кар’єру, але тепер виробництво хочуть відновити, тож експонати невдовзі можуть опинитися на березі.

Обурені місцеві мешканці вийшли на протест, щойно дізналися, що, замість улюбленого озера, тут видобуватимуть щебінь. Люди скаржаться, що страждають від сусідства з трьома віддаленими кар’єрами, та побоюються, що їхні будинки не витримають, якщо видобуток почнеться тут.

"Мій будинок зараз труситься. А якщо ще будуть підривати тут, то будинка в мене не буде", – пояснила жителька Малина Ірина Смірнова.

Також люди бідкаються, що через вивезення видобутого каміння, біля будинків стоятиме пилюка, від якої буде важко дихати.

Фірма, яка взяла в оренду 19 гектарів землі разом із озером, розташована у Києві. Її юрист стверджує, що затоплений кар’єр перебуває на безпечній відстані від житла та школи.

"Уся дозвільна документація, відповідно до вимог чинного законодавства, у нас є. Починаючи від спецдозволу на видобуток корисних копалин, закінчуючи договором оренди", – запевнив юрист ТОВ "БМ Граніт-У" Олександр Шевчук.

Водночас він наголосив, що відпочивати на території затопленого кар’єру і зараз небезпечно й не може бути зоною відпочинку великих груп людей.

Тим часом думки чиновників щодо відновлення видобутку щебеню різняться. Зокрема, в обладміністрації, яка декілька днів тому дала землю в оренду на 8 років, вважають, що мешканцям Малина буде вигідно, якщо виробництво відновлять.

"Якщо підприємство відновлює виробництво, це позитив. У цьому випадку діяльність підприємства не узгоджується з думкою громади. Треба завжди знаходити золоту середину – чи це думка окремих активістів, чи думка громади", – заявив заступник голови Житомирської ОДА Олексій Ясюнецький.

Проте у райадміністрації стурбовані тим, що воду з затопленого кар’єру спускатимуть в місцеву річку.

"Нам не надали інформацію, що саме, які метали, радіактивні метали скидались у річку Ірша, у них немає оцінки впливу на довкілля", – зазначила фахівець з цивільного захисту РДА Олена Мороз.

Міська влада також не погоджується з міркуваннями чиновників з ОДА.

"Ні район, ні сільська рада жодного зиску від видобутку мати не будуть. Бо це державний податок і буде йти в бюджет", – пояснив Малинський міський голова Олексій Шостак.

Наразі роботи на кар’єрі призупинили, а місцеві мешканці організували цілодобове чергування і кажуть, що не пустять до озера жодної техніки.

Довідково: Малинський підводний музей знаходиться в   Малині Житомирської області. Він  заснований   в серпні 2011 року.

Створений для досвідчених і початківців дайверів активістами організації DiveTime. Створити Малинський підводний музей взялися саме  київські активісти з DiveTime.

Місце було вже готовим, ним став затоплений кар`єр «Калюжа», що знаходиться у місті Малині. Вже через кілька місяців тут з`явилися перші експонати для любителів підводного світу. Кар`єр, а значить і музей, має максимальну глибину 15 м. Температура води протягом року тримається в межах 4-6 С °.

Видимість під водою варіюється від 2 до 12 м і залежить від пори року. Вважається, що оптимальним часом для відвідування Малинського підводного музею є період з січня по червень, тоді вода чистіша всього. Експонати Малинського підводного музею Сьогодні в підводному музеї можна побачити такі експонати, як мотоцикл, це муляж, створений по німецькому оригіналу, кований якір, човен, трансформаторну будку, насосну станцію, ракету, ялинку, триноги, вишку, макет підводного польської міни та багато іншого.  

Більша частина матеріалу для музею була подарована різними клубами дайверів. Вхід в це «заклад» вільний, його може відвідати кожен охочий.  

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here