Home Місто У Баранівському районі рятувальники та лісівники провели навчання з ліквідації пожеж...

У Баранівському районі рятувальники та лісівники провели навчання з ліквідації пожеж в екосистемах

166

 18 квітня на землях запасу Баранівської міської ради, поблизу лісового масиву ДП «Баранівське ЛМГ» відбулися спільні з лісівниками тактико-спеціальні навчання щодо ліквідації умовної лісової пожежі.

За задумом, поблизу 43-го кварталу Баранівського лісництва виникло загоряння сухої трави на площі близько 1 га. Через поривчастий вітер вогонь швидко розповсюдився на велику територію. Через систему відеоспостереження черговий лісівник виявив загоряння та повідомив про це Службу порятунку «101» і лісничого Баранівського лісництва.

По прибуттю до місця виклику бійці ДСНС приступили до гасіння сухостою, використовуючи «хлопавки», якими вони захльостувували полум’я по кромці, засипали пожежу ґрунтом та подавали воду двома ручними стволами від пожежного автомобіля. У свою чергу лісівники застосовували ранцеві оприскувачі. Саме такі ефективні способи гасіння пожежі на початковій її стадії були використані вогнеборцями та лісівниками.
Але, згідно оцінки обстановки, швидко локалізувати пожежу наявними силами та засобами не вдалося через високий клас пожежної небезпеки і поривчастий вітер. Пожежа поширилася на 43-й квартал лісництва, збільшилася площа низової лісової пожежі та виникла загроза її розповсюдження на 70-й квартал сусіднього лісництва. Тож до місця події направляються додаткові сили та засоби лісівників, а саме дві автоцистерни, трактор з плугом та додаткові працівники лісового господарства з ранцевими оприскувачами. Розгортається штаб пожежогасіння, складається прогноз ймовірного розповсюдження вогню на найближчий час.


Вогнеборці додатково встановлюють автоцистерну на р. Случ, що протікає на відстані близько 200 м від фронту пожежі, прокладають магістральну лінію і подають на гасіння пожежі три ручних водяних ствола.
У свою чергу керівником гасіння лісової пожежі та штабом пожежогасіння здійснюється постійний моніторинг розвитку надзвичайної події та вносяться корективи у розстановку сил та засобів. Після чого лісову пожежу вдається повністю ліквідувати.


«Подібні навчання – це певний підсумок нашої спільної з лісівниками роботи щодо готовності до пожежонебезпечного періоду, – зазначив заступник начальника Управління ДСНС в області Олег Держанівський. – Перевіряючи готовність лісових пожежних станцій та спроможність особового складу ліквідовувати ймовірні загоряння, ми бачимо над чим ще треба працювати та вдосконалюватися. Як кажуть, «важко в навчанні, легше у боротьбі з вогняною стихією».


У ДСНС України у Житомирській області

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here