Home Місто Три стадії розвитку COVID і що під час них робити

Три стадії розвитку COVID і що під час них робити

266

Перший тиждень захворювання (люди не відчувають хворобу, у 80% випадків вона закінчується на 1 тижні і лікування не потребує), друга фаза – ураження органів і систем (триває 1-3 тижні і потребує активного лікування, стосується 10-30% випадків), третій етап – постковідний синдром (може тривати до 1 місяця).

Про три стадії розвитку коронавірусної хвороби розповіла Ольга Голубовська, завідувачка кафедри інфекційних хвороб Національного медичного університету імені Богомольця, а також членкиня медичної ради при МОЗ, – пише УП.

Інфекціоністка також радить не порівнювати це захворювання з грипом.

"Нічого спільного з грипом ця хвороба не має – ні у навантаженні на систему охорони здоров’я, ні за наслідками для хворого", – додає Голубовська.

Перший етап – це перший тиждень захворювання, коли хворі почуваються в основному майже здоровими, стверджує Голубовська.

"У 80% людей захворювання і закінчується для хворого на цій стадії, не розвивається далі. Це ті люди, які не хворіють важко.

Тому не потрібно одразу впадати в паніку, якщо раптом у людини позитивний тест на COVID-19. Цілком ймовірно, що ви потрапите в ці 80%.

Але все-таки існує від 10% до 30% випадків, коли захворювання переходить в другу фазу", – розповідає інфекціоністка.

За словами Голубовської, в першій фазі пацієнти повинні вчасно звертатися до лікаря, вести нормальний спосіб життя і нормально харчуватися.

Жодний антибактеріальних та гормональних засобів на цій стадії пацієнт не потребує.

Другий етап: з другого тижня розвивається найважча фаза – це коли відбувається ураження органів і систем, зокрема, нашою імунною системою, каже Голубовська.

"Усе наше лікування направлене на цій стадії на стримування цього шторму імунної системи проти свого ж організму. І триває ця фаза від одного тижня до трьох.

І в цій фазі лікування ми застосовуємо всі методи лікування, які визначені в наших нормативних документах. Такі хворі, тим більше, важкі хворі, перебувають у стаціонарі", – стверджує інфекціоністка.

Третій етап – постковідний синдром.

"Його зараз дуже інтенсивно вивчають, тому що це – окрема проблема. Тому пацієнтам теж потрібно перебувати під певним наглядом.

Відповідно до наших нормативних документів, ви можете до місяця перебувати на лікарняному після того, як перенесли COVID-19", – розповідає Голубовська.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here