Home Місто Щороку мешканці кількох сіл Житомирщини гинуть через нерозірвані боєприпаси. ВІДЕО

Щороку мешканці кількох сіл Житомирщини гинуть через нерозірвані боєприпаси. ВІДЕО

127

Мешканці кількох сіл Житомирщини живуть, як на пороховій діжці. Адже неподалік від них – цілий арсенал зброї. На території сусіднього покинутого полігону залишилися десятки тисяч нерозірваних боєприпасів. Щороку вони забирають життя тутешніх людей.

Про це йдеться в сюжеті інформаційного проекту «Перші про головне» на телеканалі ZIK.

Село Бовсуни – найближче до колишнього Ігнатпільського полігону. У вісімдесятих і дев’яностих тут масово відстрілювали артилерійські набої, втім більшість не утилізували, а просто покинули.

Тепер цей спадок Радянського Союзу постійно забирає життя. Адже на набої полюють шукачі дармового брухту. До слова, власний арсенал із полігону є чи не в кожній тутешній хаті.

Місцеві кажуть: боєприпаси протягом року вбили щонайменше трьох їхніх односельців. Загиблі звозили набої додому тонами, розпилювали їх болгарками, аби потім здати на метал.

Розміновують полігон уже понад п’ять років. Утім роботи ведуть лише кілька тижнів на рік, та й то працює тільки одна група вибухотехніків. За день можуть пройти зо два гектари, а площа полігону – аж шість тисяч.

«Сьогодні ми виявили артснаряд калібру 152 міліметра. Зона його ураження, розльоту уламків – приблизно до тисячі метрів», – каже заступник начальника групи вибухотехнічних робіт Андрій Стрельницький.

Керівництво обласної ДСНС розповідає, що для розмінування таких великих об’єктів існує спеціальна державна програма, втім уже два роки грошей на неї нема. Тому й працюють на полігоні так мало часу.

«Ми фактично два роки працюємо на тих ресурсах, що є в нас. Що буде далі – подивимось. Стрибнути вище своєї голови ми не можемо», – зазначає заступник керівника ДСНС на Житомирщині Олег Держанівський.

Більш ніж за п’ять років сапери розмінували лише 900 гектарів полігону – шосту частину від загальної площі. Знайти та знищити вдалося приблизно три тисячі боєприпасів.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here