Home Місто СЕС: В Україні почастішали випадки харчових отруєнь, викликаних сальмонелою

СЕС: В Україні почастішали випадки харчових отруєнь, викликаних сальмонелою

195

Головний лікар Центральної СЕС МОЗ України Любов Некрасова заявила, що останнім часом в Україні почастішали випадки харчових отруєнь та кишкових інфекцій.


За її словами, кількість спалахів харчових отруєнь в Україні порівняно з минулим роком збільшилася на чверть.

"Станом на 15 вересня в Україні зареєстровано 33 спалахи харчових отруєнь на 18 адміністративних територіях. Це на чверть більше, ніж торік. 10 випадків із них припадають на сальмонельоз", – сказала вона,

Як зазначила Некрасова, причин для цього може бути багато. На причини виникнення і поширення інфекцій впливає багато факторів. Крім того, час від часу спостерігаються спалахи тієї чи іншої інфекції.

"Є певні природні закони, які ми, на жаль, можемо, тільки спостерігати, фіксувати. Наприклад, якщо в кінці минулого століття, у нас найбільше випадків захворювання було пов’язано із шигельозом (міжнародна назва дизентерії – ред.), то на сьогоднішній день ми практично їх не виявляємо. Але ці збудники нікуди не зникають, вони пристосовуються і повертаються.

От зараз ми спостерігаємо потужне повернення сальмонельозу", – зазначила експерт. Але на першому місці серед збудників кишкових інфекцій залишається рото-вірусна інфекція.

Некрасова поінформувала, що більше за все – 5 спалахів – зареєстровано у Львівській області, 3 – у Волинській. У Чернігівській, Харківській, Житомирській, Луганській областях, Севастополі та Києві відбулося по 2 випадки масових отруєнь, у Донецькій, Дніпропетровській, Хмельницькій, Вінницькій, Черкаській, Сумській, Одеській, Тернопільській, Рівненській, Івано-Франківської та АР Крим – по одному.

У дитячих дошкільних закладах на цей момент зареєстровано 5 спалахів харчових отруєнь – у Криму, Луганській, Чернігівській, Харківській областях та Одесі. 2 спалахи сталися в дитячих оздоровчих закладах – у Чернігівській області та м. Севастополі.

"Я можу підсумувати, що у всіх цих випадках були грубі порушення санітарно-епідемічного режиму: недотримання технології приготування харчових продуктів, до вживання дітьми були допущені ті продукти, які не передбачені санітарними нормами і правилами влітку, а також готова продукція зберігалася довше, ніж дозволено", – констатувала головний лікар Центральної СЕС.


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here