Home Місто Розкрито смерть Ван Гога: його вбив п’яний підліток, який грався у ковбоя

Розкрито смерть Ван Гога: його вбив п\’яний підліток, який грався у ковбоя

251

У новій біографії всесвітньо відомого нідерландського художника Вінсента Ван Гога стверджується, що легендарний митець не покінчив життя самогубством, як досі було прийнято вважати, а загинув в результаті нещасного випадку.

Автори масштабного дослідження життя та творчості Ван Гога Стівен Найфех і Грегорі Вайт Сміт кажуть, що прийшли до такого висновку, вивчивши раніше невідомі документи й свідчення очевидців, пише ВВС.

Вони працювали над книгою під назвою "Ван Гог. Життя" протягом 10 років, їм допомагали близько 20 перекладачів і дослідників.

Перед смертю Ван Гог жив в одному з готелів французького міста Овер-сюр-Уаз.

Він часто ходив малювати в розташовані поблизу пшеничні поля, і до останнього часу вважалося, що 29 липня 1890 під час такої прогулянки він вистрілив у себе з пістолета і помер від отриманого поранення після повернення до готелю.

Однак, за словами Стівена Найфеха, "нам абсолютно ясно, що самогубство не було метою його прогулянки по пшеничному полю".

"Люди, які були з ним знайомі, вважали, що його випадково вбила пара місцевих підлітків, але він вирішив їх захистити і взяв провину на себе", – говорить дослідник.

За словами автора нової біографії, у 1930-ті роки подібну версію події записав відомий історик мистецтва Джон Ренвальд, який відвідав Овер-сюр-Уаз і знайшов деякі інші свідчення, які спростовують теорію про самогубство.

У тому числі деякі документи свідчать, що куля увійшла в верхній відділ черевної порожнини Ван Гога під непрямим кутом, що нехарактерно для випадків самогубства.

"Було відомо, що ці двоє підлітків у цей час дня часто ходили випивати з Вінсентом. В одного з них був ковбойський костюм і несправний пістолет, з яким він грав у ковбоя", – розповідає письменник.

На його думку, набагато більш ймовірною слід вважати версію вбивства Ван Гога з необережності.

"Дуже важко уявити, що хтось із цих підлітків насправді хотів убити художника", – говорить автор біографії.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here