Home Місто Рейтинговим агентствам можуть заборонити публікувати прогнози

Рейтинговим агентствам можуть заборонити публікувати прогнози

123

Єврокомісар із внутрішніх ринків Мішель Барньє має намір у законодавчому порядку заборонити міжнародним рейтинговим агентствам за певних обставин публікувати прогнози щодо кризових країн.

У попередньому проекті закону, зокрема, пропонують наділити європейське відомство з нагляду за ринками цінних паперів ESMA правом тимчасово забороняти рейтинговим агентствам виступати з оцінками платоспроможності.

Йдеться про країни, що ведуть переговори про надання фінансової допомоги Європейським фондом фінансової стабільності або Міжнародним валютним фондом.

Заборона має запобігти зниженню рейтингу "в невідповідний момент", що може обернутися "негативними наслідками для фінансової стабільності держави і мати дестабілізуючий вплив на світову економіку".

Європейські політики давно висловлюють невдоволення рейтинговими агентствами.

У Брюсселі вважають, що прогнози не завжди правильно відображають реальну ситуацію.

У результаті зниження кредитних рейтингів окремих країн на ринках посилюється тиск на державні облігації і погіршуються умови фінансування.

Критики звертають увагу на те, що в прогнозах йдеться, як правило, тільки про проблеми і недоліки, що призводить до посилення негативного ефекту.

Крім того, європейські політики незадоволені тим, що на ринках домінують три агентства, які діють в англо-американському просторі.

Тому лідери низки країн ЄС неодноразово виступали з вимогою створити європейське рейтингове агентство.

Зокрема, в липні 2011 Барньє вперше публічно закликав заборонити присвоювати суверенні кредитні рейтинги країн, які отримують міжнародну фінансову допомогу. Нинішній документ, очевидно, став продовженням цієї ініціативи.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here