Home Місто Православним пропонують святкувати Різдво 31 рудня

Православним пропонують святкувати Різдво 31 рудня

122
Протодіакон РПЦ Андрій Кураєв запропонував святкувати Різдво 31 грудня, а Новий рік – 1 січня, повідомляє ТСН.ua. 
 
"По якому б з нинішніх церковних календарів не святкували християни Різдво, все одно виходить абсурд. Якщо Різдво Христове – 25 грудня, то чому ж рік, рахований від Його Різдва, починається лише через тиждень? Якщо ж Різдво Христове – 7 січня, то чому нові "літа від Різдва Христового" починається за тиждень до нього?", – написав Кураєв у своєму блозі. 
 
За його словами, канонів, які забороняли б православним зрушувати святкування Різдва, немає (канони говорять лише про час святкування Пасхи). Одного разу Церква дату Різдва вже вольовим чином міняла – в середині 4 століття. 
 
Літургійних наслідків і перестроювань в календарі теж така зміна майже не принесе, зауважив Кураєв. Навіть свято Хрещення Господня може залишитися на колишньому місці, бо час хрещення Христа ніяк не пов’язаний з часом його народження (він хрестився у віці 30 років). 
 
"Біблійних вказівок на час Різдва немає (за непрямими ознаками можна обчислити лише середину зими, але не точніше). Ранньохристиянських свідоцтв про ту чи іншу дату Різдва також немає – з тієї причини, що перші покоління християн жили Великоднем (і до цих пір дні пам’яті святих – це дні їх відходу у Вічність, а не дні народження їх для земного життя)", – пише протодиякон у блозі. 
 
У зв’язку з цим представник РПЦ запропонував святкувати Різдво 31 грудня, а Новий рік – 1 грудня, щоб літочислення починалося саме від Різдва Христового. 
 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here