Home Місто Переведення годинників завдасть більше шкоди, ніж користі: політолог Окара

Переведення годинників завдасть більше шкоди, ніж користі: політолог Окара

144

Якби вчені порахували б, якої шкоди населенню в цілому приносить перехід на зимовий і літній час, після цього, думаю, бажання переводити стрілки просто відпало б. Таку думку в коментарі Gazeta.ua висловив російський політолог Андрій Окара.

"Переведення годинникових стрілок започаткували у 20 сторіччі, тобто в часи індустріалізації. Тоді електроенергію справді економили на світлі. Тому почали заощаджувати таким чином. Утім зараз ефект від переходу на зимовий час мінімальний. По-перше,  зараз уже немає такого електродефіциту, який був минулого століття. По-друге, тепер лише незначна частина електрики йде на освітлення. Набагато більше ми використовуємо протягом світлового дня через комп’ютери та обігрів. По-третє, можна вводити енергозберігаючі технології. Наприклад, на сьогодні в Росії вже заборонено виробництво 100-ватних ламп розжарювання. Їх хочуть вилучити з ужитку зовсім, замінивши на енергозаощаджувальні лампи. Тому планується будівництво заводу економічних ламп", – сказав експерт.
 
Він зазначив, що найбільший негатив від переведення стрілок – порушення біологічного годинника людини. Учені стверджують, що найкраще жити за "сонячним годинником". І чим ближчий до нього графік людини, тим краще.  Якщо економію на електриці можна порахувати, то шкоду для здоров’я людини від перебудови графіка порахувати важко.
 
"Думаю, що в найближчі роки й інші країни будуть піднімати питання про скасування переходу часу на зимовий та літній.  Ідея переводити стрілки з’явилася в 20 столітті, і там же має залишитись. Зараз дехто може інтерпретувати, що, мовляв, у Росії зробили, а в Україні це повторюють. Але цей позитивний досвід не слід співвідносити з політикою. Для України оптимальний час +2 від Грінвіча і ще +1 година. Тобто треба перейти на літній час і назад не повертатись. Відстань в Україні від Грінвіча буде 3 астрономічні години. Тоді буде година різниці із Москвою і година різниці із Центральною Європою", – відзначив експерт Окара.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here