Home Місто Названо країну Європи з найдорожчим бензином

Названо країну Європи з найдорожчим бензином

204

На першому місці за дорожнечею бензину в Європі та СНД – Норвегія, свідчить рейтинг, складений російськими експертами Центру економічних досліджень РІА-Аналітика.


Аналітики вивчили статистику 32 держав з цін на бензин з октановим числом 95 (в Росії – з октановим числом 95 і вище) станом на кінець вересня 2011 року.

У першій п’ятірці лідерів рейтингу  порівняно з попереднім рейтингом (за підсумками першого півріччя 2011 року) незмінною залишилася тільки позиція лідера – Норвегії, де ціна бензину склала 19,56 грн за літр. На друге місце в рейтингу вийшла Греція. Літр 95-го бензину в кінці вересня в цій країні коштував 18,92 грн. Експерти пов’язують це з тим, що влада країни за будь-яку ціну – в тому числі і за рахунок податків на бензин – намагається хоч трохи збалансувати свій бюджет.

До п’ятірки лідерів також увійшли Нідерланди (18,61 грн за літр), Данія та Італія – ??18,07 і 17,91 гривень відповідно.

Найдешевше заправка автомобіля коштуватиме в Казахстані. За підсумками вересня літр 95-го бензину в Казахстані коштував 7,18 грн (5,74 грн за літр у попередньому кварталі).

Росія в третьому кварталі 2011 року перемістилася на друге з кінця місце в рейтингу за вартістю бензину з третього, помінявшись з місцями з Білоруссю. У РФ літр бензину з октановим числом 95 і вище на кінець вересня в середньому коштував 7,26 грн, в Білорусі – 7.62 грн. "Втім, якщо використовувати для розрахунків неофіційний курс білоруської валюти, то бензин в Білорусі як і раніше дешевший за російський", – зазначають експерти.

Також в кінці рейтингу Україна – 10,55 грн за літр, і Польща – 13,23 грн.

Експерти відзначають, що основними причинами такого розташування країн у рейтингу залишаються різні системи оподаткування з істотними відмінностями рівня податкового навантаження на бензин. Також впливають наявність власної нафти і практики регулювання цін на паливо.

Найбільше зростання цін на бензин в Європі в січні-вересні 2011 року спостерігалося в Білорусі на тлі високої інфляції (зростання на 60,5%). Далі йдуть Казахстан (+32,6%) і Україна (+27,2%). У п’ятірці лідерів також Ірландія та Італія.

Найсильніше подорожчання в третьому кварталі (на кінець вересня порівняно з кінцем червня) спостерігалося у партнерів Росії по Митному союзу – Білорусі (+15,6%) і Казахстану (+15,5%), а також в Італії (+6, 4%). За даними експертів, в Росії зростання цін за квартал склало 3,1% (шоста позиція серед європейських країн за цим показником). "Таким чином, на жаль, вже другий квартал поспіль у Росії спостерігаються випереджальні більшість європейських країн темпи зростання цін на бензин", – зазначають аналітики.

У 10 європейських країнах з 32 паливо в третьому кварталі дешевшало. Найбільше зниження цін за квартал, за розрахунками РІА-Аналітика, спостерігалося в Польщі (-6%), Латвії (-5,6%) і Норвегії (-2,6%).

Нагадаємо, середні роздрібні ціни на нафтопродукти в Україні за 9 місяців 2011 року зросли на 27-28 відсотків.

За даними Міністерства економіки, ціна на дизельне паливо зросла на 27,8 відсотка до 9,60 гривні / літр на кінець вересня з 7,51 гривні / літр на початку січня.

Вартість автомобільного бензину Аі-95 зросла на 27,2 відсотка до 10,30 гривні / літр із 8,10 гривні / літр.


 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here