Home Місто NASA оприлюднило відео найсильнішого за останні п’ять років спалаху на Сонці

NASA оприлюднило відео найсильнішого за останні п\’ять років спалаху на Сонці

144

Американське Національне управління з повітроплавання і дослідження космічного простору опублікувало зняті космічною обсерваторією сонячної динаміки в Сохо відеокадри, на яких зафіксовано найбільший за останні роки спалах на Сонці.

Унікальна подія сталася минулого вівторка о 3:48 за літнім північноамериканським східним часом (11:48 за Києвом) в західній частині сонячного диска. Так як викид плазми масою 10 млрд тонн був спрямований у бік від Землі, спалах не призвів ні до потужної магнітної бурі, ні до збоїв в роботі супутників, хоча цього побоювалися вчені.

Нагадаємо, що спалах такої ж потужності – класу X6.9. було зафіксовано 6 грудня 2006 року.

Спалахи на Сонці поділяються на п’ять класів: A, B, C, M і X. Найнебезпечним для Землі вважається клас Х, особливо коли мова йде про викид з корони світила розпеченої плазми, швидкість руху якої може перевищувати 1,6 млн км на годину, а маса досягати 10 млрд тонн.

Такі явища здатні призводити до порушень роботи приладів супутників, наземних засобів зв’язку і викликати магнітні бурі, але безпосередньої небезпеки для людини не представляють.

Вперше потужний спалах на Сонці було зареєстровано британським астрономом Річардом Каррінгтоном в 1859 році. У 1972 році через сонячний спалах була порушено телефонний зв’язок в Іллінойсі. У 1989 році аналогічне явище зруйнувало систему електропостачання в канадському Квебеку – світло відключилося в будинках приблизно 6 мільйонів осіб.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here