Home Місто На Житомирщині з’явився новий заказник – Урочище біля трьох дубів

На Житомирщині з’явився новий заказник – Урочище біля трьох дубів

505

На території Новоград-Волинського держлісгоспу створили новий ландшафтний заказник місцевого значення «Урочище біля трьох дубів».

Таке рішення прийняли депутати обласної ради вчора, 18 грудня, під час сесії.

Заказник «Урочище біля трьох дубів» має площу 10,8 га та розташований у Пищівському лісництві.

«Територія заказника представляє собою відкриту заболочену заплаву р. Кропивня – правої притоки р. Корчик, – розяснює головний лісничий держлісгоспу Георгій Юзвінський. – Приблизно половину площі відкритих боліт у заказнику займають зарості осоки побережної та осоки гостровидної.

Пріоритетом охорони у заказнику є ландшафт відкритої заплави малої річки Кропивня та популяції видів рослин, занесених у Червону книгу України,–пальчатокорінника м’ясо-червоного та малого комонника зігнутого, рідкісні рослинні угруповання глечиків жовтих, занесених у Зелену книгу України».

Крім того, збільшили  межі заказника «Пилипівка», що у Житомирському лісгоспі – розширили майже на 38 гектарів, й тепер його площа сягає 97,2 га. Лісова рослинність тут представлена типовими для Житомирського Полісся сосновими лісами зелено – моховими, крушиново-чорнично-зеленомоховими, а також рідкісними ценозами, занесеними у Зелену книгу України- сосновими лісами рододендроново-чорничними. Також у заказнику значно поширені березові ліси.

 У вологових соснових лісах знайдено плавун колючий, а у багатих сосняках різнотравних – лілію лісову- види, занесені у Червону книгу України.

Найбільшу цінність у заказнику має мезоефтрофне болото з щільними куртинами чагарникових верб: верби попелястої, верби вушкатої, верби тритичинкової, які чергуються з трав’яними ділянками, на яких домінують осока струнка, осока гостровидна, осока чорна та ін. Ці болотні та лучно-болотні комплекси характеризуються виключним багатством флори. 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here