Home Місто На Житомирщині зберігся храм 16 століття, який зводився як церква оборонного...

На Житомирщині зберігся храм 16 століття, який зводився як церква оборонного типу

390

 Краєзнавець Олександр Михайлик підготував видання «Старовинні храми міст і містечок Житомирщини».  Всю інформацію збирав самостійно з жовтня 2017 року по квітень 2019-го – працював у архівах, спілкувався з місцевими жителями чи співробітниками музеїв, користувався інтернет-джерелами, використовував довідкову літературу. 

У книзі йдеться про 44 існуючі об’єкти і 31 втрачений храм.  Вона складається із кількох частин – православні храми, католицькі та лютеранські храми, синагоги.   

Читайте також: Олександр Михайлик підготував книгу про «Старовинні храми міст і містечок Житомирщини»

«Насправді Житомирщина – це унікальний регіон, адже сакральна спадщина регіону репрезентує не лише різні історичні епохи – від часів Русі до останніх років існування Російської імперії, але й представлена одночасно православними, католицькими і лютеранськими храмами, синагогами. Щось подібне серед сусідніх областей можна зустріти лише на Хмельниччині та Вінничині. На час розпаду Російської імперії лише у містах і містечках було близько 25 костелів та каплиць, переважна більшість з яких – цегляні. Найдавнішими пам’ятками Житомирської області вважаються Свято-Василівська церква в Овручі, Миколаївська церква в Олевську. Для себе особисто відзначаю також костел Непорочного Зачаття Діви Марії Монастиря Босих Кармелітів, який було закладено у 1634 році. Саме його фото прикрашає обкладинку книги «Старовинні храми міст і містечок Житомирщини».


За даними видань 1913-1914 рр. у містах та містечках Житомирщини діяло 69 парафіяльних та цвинтарних храмів, 22 з яких – цегляні.

У радянські часи на Житомирщині знищили 39 деревяних храмів, вціліли лише 7.

З 23 районних центрів області старовинні храми збереглися лише у 13.

До нашого часу дійшло 32% православних та 55% католицьких храмів Житомирщини.


Свято-Миколаївська церква в Олевську була споруджена у 1596 році. В одну зі стін вмуровано хрест, де зазначено дату 1618 рік. Ймовірно, це рік добудови храму. Церква будувалася як оборонна, товщина стін близько 2 метрів. У них влаштовані вузькі вікна-стрільниці. На Житомирщині така церква одна.

Первісно цей храм мав готичні форми та одну баню. Через пошкодження купол і стін не діяла у 1844-1864 роках, згодом церкву реставрували і додали чотири декоративні бані навколо головної. До Другої світової храм було закрито, а з повоєнного часу знов діє.

Останню реставрацію провели 12 років тому, а між вікнами виготовили мозаїчні ікони. Наразі це одна з найкраще збережених церков того періоду в області.

Юлія ДЕМУСЬ

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here