Home Місто На Житомирщині в аптеках вже можна замовити вакцину проти грипу

На Житомирщині в аптеках вже можна замовити вакцину проти грипу

195

Міністерство охорони здоров’я України повідомляє, що протягом найближчих тижнів в аптеки доставлять усі 350 тис доз вакцин проти грипу. В аптеках області від сьогодні вже можна замовляти ці вакцини.

З 1 жовтня розпочався епідемічний сезон захворюваності на грип. Найбільш надійним засобом профілактики грипу є вакцинація. За інформацією управління охорони здоров’я ОДА, вже можна замовити вакцини проти грипу в аптеках області. Аптечні заклади збирають заявки від громадян, формують замовлення і доставляють вакцини.

В управлінні охорони здоров’я ОДА наголошують, що у саме у жовтні робити щеплення проти грипу найбільш актуально. Адже імунітет до захворювання виробляється в середньому на 6 місяців. Після вакцинації проти грипу ризик захворіти значно зменшується, а імунітет виробляється на епідемічний сезон – осінньо-зимовий період і початок весни.

Які вакцини проти грипу є в Україні

Кожного року від грипу виробляють нові вакцини, які захищатимуть від прогнозованого на цей період штаму грипу. Про це інформую УОЗ ОДА. Цьогоріч в Україні доступні дві вакцини проти грипу: «Ваксігрип Тетра» (виробник Франція) і «Джісі Флю» (виробник Південна Корея).

Вакцину «Ваксігрип Тетра» можна застосовувати для щеплення дітей віком від трьох років, а «Джісі Флю» — від шести місяців.

Вакцинація проти грипу належить до рекомендованих щеплень та відсутня у національному календарю щеплень, тому вакцину можуть закуповувати за гроші місцевих бюджетів, підприємств або власним коштом громадян. МОЗ України закликає керівництво закладів охорони здоров’я, підприємств та установ забезпечити вакцинування громадян, особливо із груп ризику, які щоденно працюють у колективі й наражають себе на небезпеку зараження вірусом грипу.

Чому потрібно вакцинуватися

Щороку в Україні реєструють близько 6 млн інфекційних захворювань, 98% з яких припадає на грип та ГРВІ. За даними минулого епідсезону, в нашій країні було зафіксовано сім летальних випадків унаслідок грипу. Жоден із пацієнтів не був щеплений проти грипу.

Щорічна вакцинація — найдієвіший засіб для профілактики грипу. Вакцина не впливає негативно на імунітет людини, а зміцнює його і змушує працювати більш активно і продуктивно.

Переваги вакцинації:

  – ймовірність тяжкого перебігу захворювання та ускладнень зменшується на 60%;

 – ймовірність смертельних випадків зменшується на 80%;

 – частота госпіталізацій зменшується приблизно на 50%.

 

Кому потрібно вакцинуватися першочергово

 

Передусім щеплення рекомендоване людям, які входять до груп ризику:

 – медпрацівникам;

 – учителям;

 – дітям віком до п’яти років;

 – вагітним;

 – літнім людям віком від 60 років;

 – пацієнтам із хронічними захворюваннями;

 – усім, хто працює в місцях скупчення людей.

Вакцинація є найнадійнішим методом профілактики грипу та попередження важких ускладнень хвороби. Одне щеплення захищає впродовж усього сезону грипу від найбільш розповсюджених і небезпечних штамів.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here