Home Місто На Житомирщині створять мобільні бригади для допомоги постраждалим від домашнього насильства

На Житомирщині створять мобільні бригади для допомоги постраждалим від домашнього насильства

159

 Першим кроком у вирішенні проблеми насильства в сім’ї є проведення низки інформаційних заходів із попередження та його протидії. Саме тому важливим напрямом роботи є створення в області мобільних бригад соціально-психологічної допомоги та притулків для осіб, які постраждали від домашнього насильства.

Про це йшлося   14 лютого на нараді з питань реалізації державної політики у сфері запобігання та протидії домашньому насильству, яку провів заступник голови облдержадміністрації Ярослав Лагута.



«Домашнє насилля є не причиною, а наслідком складного життя людей. Тому ми маємо спільними зусиллями не тільки обговорити, але й вирішувати цю проблему. Від цього залежить соціально-психологічний клімат, бо неможливо жити повним життям у середовищі нещасних людей», − сказав Ярослав Лагута.

 

Відповідно до постанов КМУ у районах містах та ОТГ мають бути створені мобільні бригади соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі. А також притулки для осіб, які вже постраждали.

 

За словами директора департаменту праці, соціальної та сімейної політики ОДА Юрія Прокопця, упродовж 2018 року в Житомирській області було зафіксовано близько 8 тисяч звернень постраждалих від насильства в сім’ї. Такі дані потребують створення спеціалізованих закладів.

 

Притулок може бути створений місцевими органами виконавчої влади або місцевого самоврядування. Також до утворення притулку можуть залучатись підприємства, установи, організації незалежно від форми власності, громадські об’єднання, іноземні неурядові організації, міжнародні організації.

 

Довідково. В Україні працює національна «гаряча лінія» з попередження домашнього насильства, торгівлі людьми та гендерної дискримінації за номерами: 0-800-500-335 або 116-123 (короткий номер з мобільного).

 

На державному рівні питання домашнього насильства регулюється Законами України «Про запобігання та протидію домашньому насильству» та «Про забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків».

 

Згідно статистичних  даних у середньому одна з трьох жінок віком старше 15 років зазнає фізичного або сексуального насильства. Як мінімум чверть жертв насильства не повідомляють про факт вчинення щодо них насильства офіційним структурам.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here