Home Місто На Житомирщині створили центр громадського здоров’я

На Житомирщині створили центр громадського здоров\’я

210

 Житомирська область, яка активно впроваджує реформи охорони здоров’я, почала розбудову громадського здоров’я, як невід’ємної складової системи охорони здоров’я та ключового елемента для впливу на основні показники здоров’я населення.  

Рішенням дев’ятнадцятої сесії обласної ради VII скликання від 25 жовтня 2018 року № 1253 на базі обласного інформаційно-аналітичного центру медичної статистики створено обласний центр громадського здоров’я Житомирської обласної ради.

10 січня 2019 року на виконання даного рішення зареєстровано комунальне некомерційне підприємство «Обласний центр громадського здоров’я» Житомирської обласної ради, який очолює Олександр Зарицький (виписка з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань від 10.01.2019 р.).

 Центр створено  з метою збереження і зміцнення здоров’я населення, проведення моніторингу захворювань, здійснення групової та популяційної профілактики захворювань, боротьби з епідеміями та стратегічного управління з питань громадського здоров’я; стратегічного планування щодо розв’язань проблем з питань здоров’я у форматі міжсекторальної взаємодії всіх зацікавлених сторін: громадськості, медпрацівників, органів влади, бізнесу для формування першочергових пріоритетів державної політики.

В перспективі до складу новоствореного обласного центру громадського здоров’я  увійдуть деякі фахівці:  
 – центру здоров’я ОМЦЗСМ,  
 – відділу епідмоніторингу  відділення для профілактики та боротьби з ВІЛ/ СНІДом КУ «Обласний медичний центр з надання спеціалізованої допомоги хворим на залежності, ВІЛ/СНІД-інфекції та шкірно-венерологічні захворювання», 
 – відділу  моніторингу та оцінки заходів протидії захворюванню на туберкульоз обласного протитуберкульозного диспансеру. 

Окрім того, після прийняття відповідних нормативних актів Кабінетом Міністрів України  можливе  приєднання до обласного центру     громадського     здоров’я     Державної     установи «Житомирський обласний лабораторний центр МОЗ України».

 «Запровадження в Україні інституту громадського здоров’я передбачає реалізацію європейських підходів до проведення епідеміологічного нагляду, оцінки і прогнозу санітарно-епідемічної ситуації, виявлення причинно-наслідкових зв’язків між станом здоров’я населення та впливом на нього факторів середовища тощо», – зазначає начальник управління охорони здоров’я облдержадміністрації Микола Суслик.

Прес-центр УОЗ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here