Home Місто На Житомирщині намагалися викрасти мох із каменів-велетнів, яким мільярди років

На Житомирщині намагалися викрасти мох із каменів-велетнів, яким мільярди років

286

Понад 350 тисяч штрафу загрожує злодіям за вкрадений мох із "українського Стоунхенджу" – Камінного села на Житомирщині. На таку суму лісівники оцінили шкоду. Кажуть, крадії обдрли мох із валунів за декілька годин.

Про це повідомляє ТСН.

Навіщо крали мох, який прикрашав камені, злочинці не зізнались. Найвірогідніше – його хотіли продати для ландшафтного дизайну, кажуть лісники. На ринку один невеликий шмат такого моху вартує 20 гривень.

За сто ящиків моху крадії виручили б максимум 20 тисяч гривень. А нині лісівники хочуть стягнути з них 350 – саме у таку суму оцінюють екологічну та естетичну шкоду, завдану заказнику.

Про злочинців, які У Житомирській області вандали намагалися вивезти із заказника сто ящиків моху обдирають стародавні камені, лісникам повідомили туристи, вони стали випадковими свідками злочину.

У мікроавтобусі, який вивозив злочинців, лісівники нарахували 101 ящик  із зірваним мохом.  Злодіями виявилися двоє чоловіків із сусіднього  району. Вони здирали мох руками, кажуть лісники. Брали лише цільні і великі клапті, а от дрібні – покидали біля каменів і цей мох вже пересох і не приживеться.

Рвати будь-що у "Камінному селі" заборонено. Заказник під охороною держави, тут навіть гриби та ягоди не збирають. Камінне село  – називають українським Стоунхенджем. Десятки велетенських каменів  розкидані лісом, деякі заввишки у 5 метрів. "Езотерика відносить "Камінне  село"  до  місць сили нашої  планети, через яке мікросвіт кожної людини приходить у рівновагу", – каже краєзнавець Юрій Халімончук.

Тут є  Божий камінь, за легендою на ньому стопи бога, Камінь-компас – наче розколотий на чотири сторони світу. Є Камінь-квітка – його пелюстки начебто мають цілющу силу. 

"Бачте   пелюстки з  цієї  квітки, якій  приблизно 2 мільярди  років, дають людям, які приїжджають сюди,  відчути енергетику цього місця. Можна полежати на моху, як подушка", – додає  краєзнавець.

Але нині полежати нема на чому, стародавні камені стоять обідрані. І як швидко на них відросте новий мох, якщо відросте взагалі, фахівці прогнозувати не беруться. "Спочатку  треба, щоб  наріс лишайник,  створив субстрат, а потім вже закріплюється мох. За нинішніх кліматичних умов, це нереально", – констатує Юрій Халімончук.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here