Home Місто На Житомирщині активісти виявили незаконний видобуток піску

На Житомирщині активісти виявили незаконний видобуток піску

130

Активісти попередили поліцію про те, що під виглядом будівництва штучного озера на Житомирщині ховається незаконний бізнес, – нелегальний видобуток піску. Підприємці, які там хазяйнують, переконують, що капають озеро, йдеться у ТСН.

Чутки про незаконний видобуток піску за селом Гута Ястинівка ходять давно. Утім, на камеру люди говорити бояться. Самке тому вони звернулися за допомогою до активістів, каже житель сусіднього району Віктор Дідківський.

Коли він з друзями влаштували засідку, то побачили вантажівку, яка виїжджала з-за паркану. Аби зупинити, викликали поліцію, яка аздогнала машину вже на трасі. Ділянка з якої вивозять пісок розташована за метрів 300 від траси Київ-Чоп. За цією дерев’яною огорожею техніка, яка зазвичай постійно працює.

Місцеві кажуть, за нелегальним видобутком стоїть місцевий депутат. Утім, він запевняє, що копає тут озеро і буде розводити рибу. Ділянка не його, а товариша, якою той дав покористуватися чотири роки тому. 

"Працюємо на законних підставах: розробляється ставок, озеро. Документація була давно  зроблена", – каже депутат Мартинівської сільради Андрій Якімов.

Переконує, що вивозить не пісок, а верхній шар ґрунту. Його слова підтверджує виконроб. Вони запрошують на ділянку. Замість озера, яке копають вже чотири роки, тут копанка. Виправдовуються, що працюють повільно, бо грошей не вистачає. ТСН оказують суміш, яку нібито вивозять машини.

Утім, Віктор Дідківський стоїть на своєму: "Це чистий пісок. Чистий пісок коштує 140 гривень за тонну. Намивають там пісок, він висихає, екскаватором складають,. Потім домовляються, вибирають день і возять".

Підприємці певні, що активісти не захищають довкілля, а переслідує свої інтереси.Віктор зізнається, що хоче зайнятися пісчаним бізнесом, але поруч і на законних підставах.

Поки чоловіки сперечаються викликаємо екологів. Вони пояснюють, що агрегат з трубами миє пісок. "Якщо вони отримали всі необхідні документи на будівництво ставка, то за межі земельної ділянки вони вивозити його не можуть", – пояснив начальник управління державного екологічного нагляду і контролю у Житомирській області Віктор Ясинський.

Чи відкривати кримінальне провадження, у поліції не вирішили. На час вивчення документів роботи на об’єкті припинили.


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here