Home Місто Ляльок Барбі та Кена назвали на честь дітей

Ляльок Барбі та Кена назвали на честь дітей

311

25 липня від серцевого нападу помер американець Елліот Гендлер, один із авторів ляльки Барбі. Йому було 95 років. Мав доньку, п’ятьох онуків і шістьох правнуків.

— Його називали іграшковим магнатом, — каже Том Мінтон, друг сім’ї Гендлерів. — 1945 року він із дружиною почав виробляти іграшки у своєму гаражі в Лос-Анджелесі. Пізніше до бізнесу долучився їхній спільний друг — Герольд Метсон на прізвисько Метт. Так виникла іграшкова корпорація "Меттел".

Назву компанії утворили шляхом складання імені та прізвища партнерів — Метсон і Елліот.

— Барбі створила Рут, дружина Гендлера, — продовжує Том. — Іграшка відрізнялася від звичних тим, що була висока і з вузькою талією. У народі її назвали "дорослою" лялькою. Ім’я дали на честь своєї доньки Барбари. Іграшка була розрахована на дівчат від 4 до 10 років.

Перша пластикова Барбі надійшла у продаж 1959-го. Мало хто купував іграшку в магазинах і на базарі. Вона коштувала три долари.

— Я відразу сказав своїй дружині: "Рут, жодна мама не купить дочці ляльку з такими жіночими формами", — згадував Елліот. — Через витрачені на її розробку гроші ми часто сварилися. Довелося віддати у заставу будинок і автомобіль. Рут поплакала кілька ночей. Потім пішла на телебачення і попросила зняти рекламний ролик про її ляльку. Після цього Барбі розкуповували партіями. Їх ціна підскочила до 10 доларів.

Перший зароблений мільйон сім’я вклала у бізнес. Почали випускати іграшкові будиночки, меблі, автівки та одяг для ляльки. На цю продукцію був більший попит, ніж на Барбі.

— Через п’ять років на наш завод почали надходити листи з усього світу. Усіх охопила "барбіманія". Діти та їхні батьки просили виготовити для ляльки друга. Ми створили високого хлопця зі спортивною фігурою. Назвали Кеном на честь сина Кеннета. Елліот і Рут часто сварилися. Обоє заводили коханців. Кілька років жили у різних будинках. Загибель сина в автокатастрофі 1994-го їх знову зблизила. 2002-го Рут померла в одній із клінік Лос-Анджелеса на 85-му році життя.

Параметри Барбі за півстоліття змінювали 20 разів.

— Фігура ляльки завжди викликали суперечки. То збільшували груди, то робили тоншою талію, то додавали накачані ноги та прес. Востаннє форми затвердили 2000 року. Ляльці збільшили стегна, видовжили шию і на півсантиметра подовжили ноги.

Колекцію одягу Барбі оновлювали щороку. Популярною була лінія "95 професій".

— Найкраще розкуповували астронавток, перших леді, лікарів, пекарів, продавщиць, працівниць "МакДональдза" і вчителів, — згадує Том. — Розмітали лялькові копії Мерілін Монро, Камерон Діаз, принцеси Діани і темношкірої моделі Наомі Кембелл.

У 1980-х масово почали з’являтися китайські підробки. Через неякісний пластик у багатьох дітей виникла алергія.

"Меттел" почали судитися з підробниками. Ляльки перестали купувати. Елліот і Герольд мусили спродати всі свої акції.

— Чого лиш вони не робили, аби ляльки добре продавалися. Навіть придумали історію кохання Кена і Барбі. Дівчина покинула хлопця, бо він був старомодний і нудний. Почала зустрічатися з другом Блейном. Щоби повернути Барбі, Кен звернувся до голлівудського дизайнера, змінив імідж і зачіску, засмаг.

Останню Барбі представили торік восени. Білявка має в одній руці мобілку, в другій — нетбук. На очах у неї рожеві окуляри. Про іграшку американці зняли 11 фільмів.

Цікаво:

 

"Жива Барбі" зробила 26 операцій

Британка 51-річна Сара Бердж зробила 26 операцій, аби стати схожою на ляльку Барбі.

— Я змінювала своє тіло, щоби бути такою ж досконалою, як вона, — говорить. — Мене не розуміли ні родичі, ні друзі. Я зменшила ніс, після ліпосакції підтягнула шкіру на животі. Зробила вилиці вищими, лінію підборіддя й овал обличчя — чіткішими, а груди — пружнішими і об’ємнішими. На операції витратила 200 тисяч доларів.

Gazeta.ua

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here