Home Місто Лабораторний центр у Житомирі отримає додаткове обладнання для діагностики коронавірусу

Лабораторний центр у Житомирі отримає додаткове обладнання для діагностики коронавірусу

483

Житомирський обласний лабораторний центр зможе посилити технічну базу для діагностики коронавірусу.

Всі 27 лабораторних центрів України отримають обладнання для проведення тестів на коронавірус від ВООЗ та ЄС.

Обладнання дозволить вдвічі-втричі посилити потужності лабораторій.

Як передає УНІАН, про це на брифінгу повідомив представник ВООЗ в Україні Ярно Хабхіт.

За його словами, передане обладнання дозволить суттєво пришвидшити та збільшити кількість тестувань пацієнтів з підозрою на інфікування коронавірусом.

Ми раді повідомити про медичні поставки обладнання до 27 лабораторій – в усі регіони України. Обладнання буде надано відповідно до потреб лабораторій, визначених Міністерством охорони здоров’я та Офісом президента. Поставки триватимуть до кінця серпня. Це обладнання дозволяє скоротити час на діагностику коронавірусу для того, щоб лабораторії не працювали цілодобово”, – сказав Хабхіт.

Також він додав, що обладнання було придбано за кошти Євросоюзу, його загальна вартість — 3,5 млн євро. Серед обладнання — 25 ампліфікаторів ПЛР, що дозволяють значно прискорити роботу лабораторій.

Зокрема, завдяки ампліфікаторам можна робити від 400 до 600 тестів на добу.

Хабхіт підкреслив, що поставлене обладнання зробить всі 27 лабораторій потужнішими.

Заступник міністра охорони здоров’я, головний санітарний лікар Віктор Ляшко зазначив, що надане обладнання дозволить вдвічі-втричі збільшити кількість тестувань на COVID-19 за добу. Водночас він додав, що не в усіх регіонах поки є фахівці, які можуть працювати на цьому обладнанні. Тому в Міністерстві охорони здоров’я за необхідності ухвалюватимуть рішення про направлення таких фахівців з одного регіону в інший.

Також Ляшко додав, що при збільшенні потужностей лабораторій з тестування на коронавірус може спостерігатися деяке погіршення показників захворюваності, бо лабораторії працюватимуть швидше й оброблятимуть більше біологічних матеріалів.

Але якщо ми говоримо про збільшення кількості тестувань, то це означає, що збільшено кількість виявлених випадків у конкретний період часу. Але прямої залежності збільшення кількості виявлених випадків від кількості тестувань немає. Зараз черга на отримання результатів тестування не перевищує одного дня”, – сказав Ляшко.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here