Home Місто Через любов до російської мови вчителька з Брусилівського району отримала по голові

Через любов до російської мови вчителька з Брусилівського району отримала по голові

331

Трагікомічний сюжет розігрався у школі села Морозівка ??в Брусилівському районі, – пише "Комсомольская правда". Вчителька початкових класів Ірина Коваль, вважаючи, що другою іноземною мовою в цій школі має бути російська, а не німецька, написала в районну газету статтю про це. Стаття, звісно, викликала бурхливу дискусію в учительській.

Далі події розвивалися за цілком передбачуваним сценарієм, типовому для жіночих колективів: емоції взяли своє, і дискусія перетворилася на перепалку. Перепалка незабаром перейшла в стадію образ. Але потім конфлікт вийшов за рамки стандартного сценарію ("сам дурак"): увечері того ж дня чоловік і рідна сестра вчительки, яка вважала себе ображеною, вирушили додому до Ірини Коваль на "разборки". В результаті Ірина потрапила до лікарні зі струсом мозку. Трохи пізніше госпіталізували і її візаві – Галину Орел. Вона, до речі, працює в тій же школі психологом і викладачем естетики.

Журналіст зустрівся з автором резонансної статті у неї вдома – Ірина Коваль досі на лікарняному.

– Після української найбільш затребувані у нашої молоді мови – російська та англійська. Вони потрібні практично кожен день. А німецька – хіба що, може, колись комусь і знадобиться. Вона потрібна одиницям. Ось тому я і сказала директору школи, що російська мова повинна викладатися в нашій школі як друга іноземна. Директор сказав, що це моя особиста думка. Завуч теж вважає, що в якості другої іноземної повинна вивчатися не російська, а німецька. Вони не змінили своєї думки, навіть коли батьки учнів одного класу направили колективну заяву з проханням ввести російську замість німецької. Ввели лише факультативні заняття з російської: сьомим уроком, без оцінок. Тоді я свої міркування виклала в районній газеті.

За словами Ірини Коваль, і вкрай затребувана англійська викладається в школі на низькому рівні. У результаті випускники відчувають труднощі при читанні спеціальної літератури англійською.

– Після статті в газеті вчителька англійської мови Тетяна Олександрівна Дітковська прийшла до мене в клас і всіляко ображала мене при дітях. Назвала потворою. Скандалила в учительській…

Як розповіла Коваль, в той же день, ввечері, до неї у двір завалилися п’яний чоловік Дітковської і її сестра – шкільний психолог Галина Орел.

– Вони вискочили з машини, забігли у двір і накинулися на мене. Чоловік бив мене по голові, Галина допомагала йому. Мій чоловік Микола був біля сараю і поки добіг, я вже лежала на землі.

На думку завуча Марії Бондарчук, педагоги посварилися не через мову. Виною всьому "міжособистісні відносини". Що ж до статті в газеті, то, на думку завуча, публікуватися нікому не забороняється.

Бондарчук геть відкинула версію про те, що викладачка англійської Тетяна Дітковська могла образити колегу: "Вона мухи не скривдить", – запевнила заступник директора школи.

Кажуть, Дітковська серйозно хвора, і колектив всіляко оберігає її від стресів. Ну а після перепалки з Коваль їй стало недобре. Ось чоловік і сестра і вирушили розбиратися з кривдницею близької людини. Правда, вийшло не надто дипломатично.

Сама Дітковська бачить ситуацію по-іншому.
 
– Ірина Миколаївна встала переді мною, витягнула руку, як біоенергетик, і каже: "Сука, тобі залишилося жити лічені дні! Скоро ти захворієш смертельною хворобою і помреш!" Ось тому моя сестра і мій чоловік вирішили йти до Коваль додому. Але мій чоловік не бив її! Ірина сама на них накинулася. І при чому тут мовне питання?! Я ні до німецької, ні до російської мов не маю ніякого відношення!

Начальник відділу освіти Брусилівського району Микола Чмуневич пояснив, чому не можна було припиняти навчання німецькій і вводити російську: коней на переправі не міняють.

– Коли вводилася німецька як друга іноземна, про російською ніхто не згадував. Припинити ж навчати німецьку дітей, які вже вивчають її два роки, щоб почати вивчати російську, технічно неможливо. Проте, йдучи назустріч побажанням батьків, у школі відкрили факультатив з російської .

На думку Чмуневич, розслідувати інцидент повинні правоохоронні органи.

Психолог Галина Орел теж на лікарняному, але до школи дійшла .

– Моя сестра Тетяна Дітковська невиліковно хвора. А тут Ірина Миколаївна раптом стала заклинати: "Ти, сука, здохнеш". При дітях! Моїй сестрі стало дуже погано. Вона не могла слова вимовити. Лише видавила з себе: "Вона щось зробить зі мною … "Після роботи я розповіла її чоловікові, що сталося, і кажу: "Вовка, поїдемо до Ірини, розберемося, що відбувається". Але бити її – і в думках не було! Ми прийшли мирно, Вова жартувати почав, а вона нам: "Ви здохнете" і знову руки направляє на нас начебто екстрасенс. Потім вдарила мене, ми обидві впали. Ніхто її не бив. У мене дуже боліла голова, піднявся тиск, мене поклали в лікарню.
 
офіційно
 
Начальник Брусилівського РВ УМВС в Житомирській області Сергій Цівончук:

– 13 листопада до райвідділку звернулася мешканка села Морозівка ??із заявою, що їй були нанесені тілесні ушкодження. Заява була прийнята черговою частиною. Розпочато досудове розслідування по ст. 125 , ч.1 (нанесення тілесних ушкоджень). Дана стаття передбачає покарання у вигляді штрафу або громадських робіт. Заявниця спрямована на судово -медичну експертизу. У даний час опитуються свідки інциденту.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here