Home Місто Африканська чума свиней підібралась до кордону України

Африканська чума свиней підібралась до кордону України

192
Українські ветеринари посилили контроль за ввезенням свинини з Російської Федерації. Африканська чума свиней впритул наблизилася до України – за вісімдесят п’ять кілометрів від кордону.

В Курській області Росії виявили нові випадки хвороби. А загалом епідемія охопила 14 російських областей.

У прикордонному селі Юнаківка люди тримають свиней за сімома замками. "Та звісно, що страшно, любої чуми страшно, це ж ні поросят тоді, нічого", – каже пенсіонерка Антоніна Іщенко.

Про свинячу пошесть місцеві знають не з чуток. Кажуть, російські родичі щодня інформують. "Зараз в Курській області закрили всі м’ясокомбінати – і не здають зараз м’яса, і не приймають. Тому зараз паніка піднялася у них там", – каже жителька села Юнаківка Ярослава Семиноженко.

Ветеринари на кордоні прискіпливо оглядають багаж пасажирів. Через один лише бутерброд з сирокопченою або в’яленою ковбасою, в країну може потрапити вірус, здатний знищити поголів’я свиней у радіусі 20-ти кілометрів.

Тому, для тих, хто везе з собою м’ясні продукти, лишається два шляхи: або з’їсти усе безпосередньо перед пунктом пропуску, або ж повернутися назад, до Росії. Вірус так званої африканки передається повітряно-крапельним шляхом. За рік хвороба долає 350 кілометрів.

Ситуація справді загрозлива, наголошує Голова держветслужби України. У прикордонних з Росією областях вже збираються ліквідовувати стихійні базари, де торгують м’ясом. У разі спалаху хвороби свиней у приватників вилучатимуть, а щоб люди не приховували недужих тварин – передбачили компенсацію – середню ринкову ціну по Україні на живу вагу.

Африканська чума безпечна для людини, але тварині не залишає жодного шансу. Вакцин проти неї не існує, вірус не боїться морозів і стійкий до термічної обробки. Тож українських прикордонних свинок тепер треба тримати лише у закритих приміщеннях.


 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here