Home Політика Зубко розкритикував зміни до бюджету-2020: шукати кошти треба не на знекровленні громад

Зубко розкритикував зміни до бюджету-2020: шукати кошти треба не на знекровленні громад

209

Ексвіце-прем’єр України Геннадій Зубко розкритикував зміни до бюджету, що стосуються зменшення витрат на продовження децентралізації та енергоефективності.

Про це він написав на своїй сторінці у Фейсбук:

"Зрозуміло, що зараз державі потрібно десь шукати кошти для боротьби з епідемією. Але точно не за рахунок фінансового знекровлення громад! 2,1 млрд гривень для розвитку об’єднаних громад мають принципове значення!!! Це не питання обсягу коштів на маленькі проекти, заплановані громадами, це більше питання довіри від реформаторів на місцях до держави, яка проголосила європейський шлях реформ. Навіть у дуже непростому і важкому 2015 році наша команда знаходила сили, кошти і баланс для підтримки громад в розмірі 1,5 млрд гривень".

Він наголосив, що попередній Уряд не здатен був створити достатній імунітет для реформи і зараз вона втрачає фінансування: "А гроші це, як кров в організмі людини, при слабкому імунітеті здоров’я реформи, для підтримки якої цей склад Верховної Ради так і не проголосував жодного закону, дуже вразливе".

Також Зубко підкреслив, що тепер Фонд енергоефективності розглядається як красива альпійська молочна корова – не для фінансування проектів з енергоефективності, а як додаткова кишеня для інших оперативних потреб. Зупинена розробка генерального закону «Про енергетичну ефективність» та імплементація директиви EU 27, і Україна залишається пасти задніх в зменшені витрат енергоносіїв.

"Covid-19 – непростий вірус, але тепла зима буде не завжди", – підсумував ексвіце-прем’єр.

Нагадаємо, з міністерства розвитку громад і території "зняли" 6,8 млрд грн на боротьбу з коронавірусом. Бюджет Фонду боротьби з коронавірусом становитиме 64,7 млрд грн.

Основні параметри "антикризового бюджету"

Доходи бюджету зменшилися на 119,7 млрд грн або на 11% і становлять 975,8 млрд грн

Видатки збільшилися на 82,4 млрд грн або на 7% до 1 266,4 млрд грн

Граничний обсяг дефіциту зросте більш ніж утричі до 298,4 млрд грн

Найсуттєвіше збільшуються видатки на виплату пенсій та державну програму медичних гарантій — на 29,7 млрд грн та 15,7 млрд грн відповідно.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here