Home Політика У Житомирі партія повинна мати 17 кандидаток, щоб зареєструватися на вибори

У Житомирі партія повинна мати 17 кандидаток, щоб зареєструватися на вибори

194

Для того, аби висунути лінійку кандидатів до Житомирської міської ради, партія повинна мати 17 кандидаток. Для того, аби взяти участь у виборах до обласної ради, у партії має бути інших (ніж до міської) 26 жінок-кандидаток. Тепер партії мають посилено шукати кандидаток-жінок, щоб подати список в різні ради.

Про новий гендерний принцип для чоловіків і жінок розповів рух ЧЕСНО.

"Це – вимоги нового Виборчого кодексу. За недодержання цієї квоти ЦВК не зареєструє список партії на вибори", – повідомили в ЧЕСНО.

Таким чином для тих партій, які балотуватимуться до рад великих міст та обласних рад, загальна кількість кандидаток на місцевих виборах 2020 року значно зросте.

Якщо на виборах 2015 року можна було кандидуватися від партії одразу в ради кількох рівнів, то тепер діє нове правило: один кандидат – одне балотування. Це означає, що якщо раніше одні й ті ж кандидатки могли доповнювати гендерну квоту, то тепер партії мають посилено шукати кандидаток-жінок, щоб подати список в різні ради.

Законодавство підготувало для партій ще один виклик. Як роз’яснили Руху ЧЕСНО в ЦВК, згідно з новими правилами Виборчого кодексу, один кандидат/ка може балотуватися лише в одному окрузі – тобто в одну раду. Якщо в 2015 році одні й ті ж кандидатки від партії могли йти в облраду, міськраду, балотуватися на мера, то тепер один кандидат – одне балотування. А це означає, що одні й ті ж представниці партії не можуть закрити гендерну квоту партії в радах різних рівнів.

На місцевих виборах 2020 року ЦВК вперше відмовлятиме партіям у реєстрації в разі недодержання гендерних квот.

Також законотворці збільшили округи, а кількість депутатів залишилася незмінною, і тепер у бюлетені виборець уперше сам зможе обрати кандидата чи кандидатку від партії, котру він підтримує. У кожній п’ятірці партійного виборчого списку має бути щонайменше двоє кандидатів кожної статі. Але форма бюлетеня залишає можливість для спотворення результатів виборів.

Ще однією перепоною на шляху до обрання депутатом стало збільшення в 40 разів сум застави на виборах у великих містах та до облрад. Нардепи внесли поправки щодо зменшення цього розміру, але на сьогодні парламент їх ще не розглянув.

Для партій, що висуватимуть кандидатів до рад населених пунктів з кількістю виборців меншою за 90 тисяч, гендерна квота залишилася на рівні 30% без зазначення порядку у списку.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here