Home Політика Кандидат в народні депутати по Житомиру Ігор Гундич: «Проблема ремонту доріг в...

Кандидат в народні депутати по Житомиру Ігор Гундич: «Проблема ремонту доріг в обласному центрі вирішується за 3-4 роки»

144

“Депутат-мажоритарник повинен бути пробивним. У нього повинні бути зв’язки і дар переконання. І повинні бути двері, які перед ним завжди відкриваються. Він повинен бути сильною людиною”, – вважае кандидат в народні депутаті Ігор Гундич 

«Потрібно знати, в які двері стукати. Хто стукає, тому відкривають»

У Ігоря Гундича, коли він був головою Житомирської обласної державної адміністрації, було достатньо часу, щоб довести, що у нього всі перераховані вище якості є і що він саме та людина, яка потрібна його виборчому округу. Під час перебування І.Гундича головою Житомирської обласної державної адміністрації область влетіла в верхні рядки рейтингів і по динаміці зростання економічних показників, і за обсягами залучених інвестицій, і по комфортності ведення бізнесу, і за темпами децентралізації. Гундич тягнув Житомирщину вперед, як локомотив. Тепер він бореться за депутатський мандант. Які можливості дає статус народного депутата?

З цим та іншими наболілими питаннями журналіст звернувся до кандидата в народні депутати по 62 виборчому округу (м.Житомир) Ігоря Гундича. Нижче – діалог журналіста і кандидата.

– Якось ви сказали, що потрібно вміти «вигризати» для свого регіону фінансування. Що значить, «вигризати»? Чому розподіл бюджетного фінансування – процес суб’ектвний і не завжди справедливий? І як недосвідченому народному депутату не підвести свій округ і своїх виборців тільки через відсутність досвіду?

– У новообраного народного депутата мало часу на те, щоб навчитися бути депутатом. Він відразу повинен детально розбиратися, куди подати той чи інший запит, відстежувати, як він проходить погодження. І якщо, скажімо, депутат домагається додаткового фінансування тієї чи іншої програми в окрузі, він повинен вміти захистити зазначені в заявці цифри. Нарешті, потрібно знати, в які двері стукати. Хто стукає, тому відчиняють. При цьому дуже важлива репутація депутата. Загалом, це робота не для слабаків і не для дилетантів.

Народний депутат – не конкурент міському голові, а союзник

– Люди іноді дивуються: хіба будівництво набережної, стадіонів, шкіл і дитячих садків в Житомирі вимагає зусиль народного депутата? Хіба для цього недостатньо рішень на рівні виконкому або сесії міськради? І хіба головний обов’язок народного депутата – це не законотворчість?

– Я йду самовисуванцем, щоб не залежати від чиєїсь політичної волі. Щоб залежати від волі громади і дбати про її потреби. Так, депутат, в першу чергу, законотворець. Але якщо ти депутат-мажорітарщік, ти повинен розуміти всі проблеми округу і спільно з міською владою вирішувати їх. Народний депутат – не конкурент міському голові, а союзник. У них повинна бути консолідована позиція, оскільки кошти потрібно залучати як з місцевого, так і з державного бюджетів. Так, наприклад, на реконструкцію стадіону «Спартак» велика частина коштів надана Державним фондом регіонального розвитку. Тому прекрасний стадіон, яким він тепер є, це результат командної роботи як міськради, так обласної влади і Кабміну. Це стосується і набережної річки Тетерів. Цей проект пройшов відбір на рівні області і на рівні Кабміну. Відповідно, в його реалізацію вкладаються кошти місцевого бюджету, так і Держфонду регіонального розвитку, і європейські гроші. Це стосується і реконструкції школи №3, і дитячого садка №58. І це робота депутата – залучати кошти для реалізації регіональних проектів.

«70 мільйонів гривень на ремонт міських доріг мільйонів могли піти на Бердичів або, наприклад, на Коростень. Я зумів довести, що обласному центру державна субвенція на ремонт доріг потрібніше»

– Зараз багато говорять про 70 мільйонів гривень з Державного дорожнього фонду, які отримав, нарешті, Житомир. Роботу цих грошей вже добре видно – почався капремонт Великій Бердичівській. Чому це підносять, як якесь досягнення?

– Ці 70 мільйонів могли піти на Бердичів або, наприклад, на Коростень. Я зумів довести, що обласному центру державна субвенція на ремонт доріг потрібніше, і місто отримало ці кошти. До речі, вперше. І це було непросто, повірте. Якщо ж людина не знайома з процедурою розподілу субвенцій, перед нею усі двері будуть закриті, повірте. Багато питань у кабінетах Верховної Ради і Кабміну вирішуються на рівні особистого спілкування.

Отже, народний депутат-мажоритарник – не стільки той, хто за щось голосує в сесійному залі і виступає з трибуни, а той, хто наполегливо просуває інтереси свого регіону і вміє «вигризати» для округу фінансування.

– До речі, про дороги Житомира та їх ремонті – 70 мільйонів це не так вже й багато …

– Небагато. Але якщо кожен рік з Державного дорожнього фонду вибивати 70-80-100 мільйонів, плюс місто буде дофінансувати свої кошти, за 3-4 роки проблему поганого стану центральних доріг Житомира можна зняти з порядку денного. Таким чином, при чіткому розумінні проблеми і консолідованих діях: депутат – зі свого боку, а міська влада – зі своєю, буде позитивний результат. І якщо Житомирська область є одним з лідерів по залученню інвестицій, по децентралізації – це як раз результати консолідованої роботи.

Житомирщина в рейтингу Doing Business в 2018-м злетіла на третє місце за комфортністю та прозорості ведення бізнесу

– Про інвестиції: інвестори Житомир люблять? Чи достатньо люблять? Як переконати потенційних інвесторів, що робити бізнес в Житомирі комфортно? Що для цього може зробити народний депутат?

– Житомир є привабливим для інвесторів: тут є робоча сила, інфраструктура. Треба віддати належне міському голові Сергію Сухомлину, він дуже активно веде пошук інвесторів. Але інвестиції залучати складно, тому що в країні війна. Незважаючи на це, в 2018 році нам вдалося завести в область інвестиції в 7 разів більше, в порівнянні з 2017-м. Допомогла створена при голові облдержадміністрації Рада інвесторів, крім того кожен інвестор має номер мого телефону і знає, що я відповім в будь-який час доби. Ми створили агентство регіонального розвитку і агентство із залучення інвестицій. Два роки наполегливої роботи принесли результат. Житомирщина в рейтингу Doing Business в 2018-м злетіла на третє місце за комфортністю та прозорістю ведення бізнесу.

– Наскільки я зрозумів, і в статусі народного депутата, якщо така буде воля виборців, Ви маєте намір продовжувати роботу в цьому напрямку.

– Я буду робити все, щоб залучати інвестиції в Житомир і допомагати інвесторам у рамках своїх повноважень.

***

На закінчення нагадаємо читачам основні принципи діяльності і тези виборчої програми Ігоря Гундича, кандидата в народні депутати по 62 виборчому округу (м.Житомир):

– Я ніколи не голосуватиму за бюджет, де буде недостатність із виплати заробітної плати освітянам і медикам. Я ніколи не проголосую за бюджет, який не передбачає суттєвого підвищення мінімальних заробітних плат і пенсій.

– Я виступатиму за забезпечення пільгових перевезень. Для цього вимагатиму компенсацію із держбюджету. Моя пропозиція – 50% компенсує держава і 50% місцеві органи влади. Тоді люди матимуть належні пільгові перевезення і учасників АТО, і пенсіонерів, і інших категорій громадян.

– Мені немає чому ховатися від людей за депутатською недоторканістю. Тому я за скасування депутатської недоторканості, і навіть більше – я за кримінальну відповідальність за кнопкодавство. Адже це неприпустиму, коли громада довірила депутату представляти свій голос, а він віддає свою картку іншим. Моя передвиборча програма проста і для мене є покровою картою роботи в раді. Тут немає загальних пафосних речей, а реальні проблеми, які потрібно для житомирян вирішувати, та ідеї, які разом із людьми втілювати.

Перевиборча програма кандидата в народні депутати по 62 виборчому округу Ігоря Гундича

– Перегляд та зменшення тарифів на комунальні послуги. Націоналізація облгазів та встановлення безкоштовних лічильників для кожної родини.

– Скасування обмежень для одержання субсидій.

– Розширення переліку доступних ліків, особливо для людей, які потребують постійного прийому препаратів.

– Збільшення коштів на освіту: садки і школи повинні стати сучасним освітнім простором, де подобається навчатися дітям.

– У компетенції народного депутата – залучати кошти на ремонт доріг.

– Безкоштовний проїзд для пенсіонерів та інших пільгових категорій житомирян через компенсацію коштів перевізникам із державного бюджету.

– Капітальний ремонт міських лікарень та поліклінік №1 і №2, осучаснення відділень та нове обладнання.

– Кожен район Житомира – зі своїм сквером, де затишно і комфортно, де облаштовані зони відпочинку для дітей і дорослих.

– Сучасна набережна ріки Тетерів, із велодоріжками та рекреаційними зонами.

– Більше спортивних майданчиків біля освітніх закладів, більше спортивно-ігрових та тренажерних майданчиків у громадських місцях та дворах житомирян.

– Житомир поверне великий футбол. Підтримка ФК «Полісся» і розвиток футболу у місті.

– Програму безпеки у Житомирі: від систем відеоспостереження у школах та садочках, безпечних пішохідних переходів із сучасними знаками до встановлення тривожних кнопок по місту.

Джерело: ztnews.com.ua

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here