Home Політика Депутати звернуться до ВР та Кабміну, щоб їм повернули повноваження у сфері...

Депутати звернуться до ВР та Кабміну, щоб їм повернули повноваження у сфері надрокористування

381

Звернення щодо недопущення звуження повноважень органів місцевого самоврядування у сфері надрокористування планують прийняти депутати Житомирської обласної ради під час наступної сесії 5 березня.

Проєкт рішення сесії опублікували на сайті облради.

"Ми, депутати обласної ради, стурбовані ситуацією, яка склалася з питання звуження ряду повноважень органів місцевого самоврядування у сфері надрокористування.

Не зважаючи на задекларований на рівні держави курс на децентралізацію, передачу повноважень від центральних органів виконавчої влади до органів місцевого самоврядування, посилення ролі та відповідальності громад за стан соціально-економічного розвитку, останні зміни у Кодексі України про надра значно звузили повноваження органів місцевого самоврядування у сфері надрокористування", – йдеться у документі.

У зверненні деталізується, що змінами до законодавства щодо урегулювання питання видобутку бурштину від 19.12.2019 обласні ради позбавлені повноважень щодо погодження надання надр у користування. Таким чином Верховна Рада України обмежила права громад з питання використання надр на території громад та депутатів стосовно захисту інтересів відповідних територіальних громад.

"Депутати обласної ради не підтримують внесені зміни у Кодекс України про надра, що передбачають відсторонення органів місцевого самоврядування від вивчення та вирішення, на стадії погодження, проблем, які може спричинити господарська діяльність з видобування корисних копалин", – вказується у тексті звернення.

Депутати Житомирської обласної ради також і запропонують внести зміни у Кодекс України про надра, повернувши обласним радам повноваження щодо погодження надання надр у користування з метою геологічного вивчення і розробки родовищ корисних копалин загальнодержавного значення.

Крім цього звернення на черговій сесії обласної ради депутати планують припинити діяльність КП "Надра Житомирщини" шляхом приєднання його до КП "Еко-сервіс". Очікується, що процес приєднання має завершитися до 1 вересня 2020 року.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here