Home Відпочинок Видавали за канадку, але так платили шалені гроші: житомирянка розповіла про життя...

Видавали за канадку, але так платили шалені гроші: житомирянка розповіла про життя у Китаї

288

Даша Кулібаба провела в Китаї рік, але за цей час вона встигла дізнатися про країну дуже багато.

Про звичаї, традиції, освіту, технології, кухню і реакції на білих людей Даша розповіла MC Today.

Сім’я Даші родом з невеликого міста в Житомирській області. У далеких 2000-х її дядька по роботі занесло в Гуанчжоу. З поїздки він привіз стільки вражень і оповідань, що маленька Даша відразу ж загорілася мрією побачити цю далеку країну.

Дівчина вступила в КІМВ на спеціальність «Країнознавство», вибрала для вивчення китайську мову, а потім отримала стипендію від уряду КНР і поїхала на мовні курси при університеті.

Даша зупинилася на педагогічному університеті міста Нанкін – першої столиці Китаю. Це 11-мільйонний мегаполіс на сході країни, в 300 км від Шанхаю.

Житло дівчині надав університет, але з мовою спочатку довелося складно. У Даші був слабенький А2, а в китайській трохи не той звук – і тебе вже не розуміють. Спершу Даша користувалася жестами і парою китайських слів, але через півроку вже змогла швидко говорити.


Про роботу для «білих»

Даша підробляла викладачем англійської для дітей десяти-дванадцяти років. Звісно, дозволу на роботу у неї не було. Це стандартна схема, коли українців, росіян чи литовців видають за канадців, а довірливі китайці платять шалені гроші за курси з носієм мови.

За місяць Даша заробляла близько $ 2,5 тис. Для порівняння, в Шанхаї середня зарплата – $ 1 тис., а в решті Китаю – близько $ 750.

Ще іноземці можуть заробити на китайському весіллі. Потрібно просто прийти, сфотографуватися в якості подружки нареченої або друга нареченого, поїсти і піти. За один такий похід Даша отримала $50.

Що стосується режиму роботи китайців, то середній робочий день триває десять годин, а робочий тиждень – шість днів. При цьому китайці часто перепрацьовують і можуть працювати з восьмої ранку до одинадцятої вечора. На обід відводиться 20 хвилин, на відпустку – десять днів на рік.


Про китайців

Жінок в Китаї менше, ніж чоловіків, тому «попит» на дівчат дуже високий. Молоді люди без квартири і машини тут просто приречені на самотність.

Китаянки чекають дорогих подарунків на перших побаченнях і ніколи не платять за себе в кафе або ресторані. А якщо наречений до весілля не купить житло – ризикує отримати відмову.

Багато китайці їздять в сусідні Лаос, Камбоджу або М’янму, знаходять там невибагливу жінку, пропонують краще життя і відвозять в Китай.


Освіта

У Китаї батьки не шкодують грошей на освіту дітей. Навіть небагаті родини вкладають в знання по максимуму, адже конкуренція на ринку дуже серйозна.

«З двох-трьох років графік китайського дитини схожий на графік топ-менеджера великої компанії», – сміється Даша.

Маленьких дітей водять у різноманітні гуртки: акторська майстерність, іноземні мови, танці. Освітні центри в Китаї дуже популярні і з’являються швидше, ніж новобудови в Києві.

У такого підходу є і зворотна сторона: в Китаї зростає число підліткових самогубств. Через тиск суспільства, конкуренції, боязні не виправдати очікування батьків дітям важко витримати такий темп життя. Від них вимагають результатів, віднімаючи дитинство.


Про реакцію на білу людину

Коли дізнаються, що ти з України, Росії чи Білорусі – сиплють компліментами і пропонують вийти заміж. Китайці чомусь впевнені, що жінки з цих країн найдобріші і красиві.

«Мою подругу з Литви, наприклад, часто просили дати помацати її довге світле волосся», – розповідає Даша.

Даша каже, що навіть поліція до «білих» від носиться набагато краще, ніж до місцевих: всі питання вирішуються швидко і ефективно. У той же час місцевого з аналогічною проблемою можуть послати у відомому напрямку.


Про технології і безпеку

Тут навіть в дуже занепалих кіосках можна розплатитися через WeChat або Alipay. Це зручно і спрощує життя іноземцю. А в парках та інших туристичних місцях повно QR-кодів, за якими можна знайти найближчий туалет.

Всі великі міста напхані камерами спостереження. Завдяки функції розпізнавання осіб, злочинця знаходять за лічені хвилини.

«Я ніде не відчувала себе в такій безпеці. Можна спокійно гуляти вночі, з тобою нічого не станеться. Про Київ так не можна сказати », – сміється Даша.

Крім величезної кількості камер, в країні з 2010 року працює система соціального кредиту. У кожної людини є рейтинг в залежності від його дій. Перейшов дорогу на червоний, побився з перехожим, не заплатив вчасно податки – і ти вже невиїзний.

Водієві спочатку дається 12 зірочок, за кожне порушення одну знімають. Без зірок ви не маєте права сідати за кермо до кінця року.

«Їздять китайці жахливо. Для них правил дорожнього руху не існує. Єдине, за що я переживала в нічному місті, – це щоб мене не збила машина », – каже Даша.

Ще недавно навіть у великих містах діяло жахливе негласне правило: «Краще збити на смерть, ніж збити і покалічити». Справа в виплаті компенсацій жертвам. «За загибель людини в ДТП потрібно заплатити $ 30-50 тис., а довічне утримання людини з інвалідністю обійдеться дорожче. В результаті часто людину тричі переїжджають, щоб "добити"», – розповідає дівчина.

Зараз в Китаї такий «неодноразовий» наїзд на пішохода кваліфікується як умисне вбивство – так влада намагається боротися. Водієві загрожує від десяти років в’язниці, але це якщо його спіймають і доведуть злий умисел. А в провінції це майже нереально, камер там мало.


Про кухню

Китайці не їдять черв’яків, скорпіонів і смажених жуків – це приманка для туристів. Тут не готують печиво з передбаченнями, зате роблять трав’яне желе. Ви в житті не здогадаєтеся, що з’їли цукерку зі стебел рослин.

Є одне популярне блюдо – хот піт. Це казан з киплячим бульйоном, куди кидають різноманітне м’ясо, овочі або локшину за бажанням. Китайці його дуже люблять, тому черги в хороший ресторан кілометрові. 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here