Home Відпочинок На Житомирщині працює єдина в Україні приватна обсерваторія

На Житомирщині працює єдина в Україні приватна обсерваторія

319

Щовечора задивляєшся на зірки? Мрієш дізнатися про них більше? Тоді тобі варто завітати до обсерваторії «Липневий ранок» у місті Андрушівка.

Приватна обсерваторія «Липневий ранок» була збудована у 2001 році вченим-астрономом Юрієм Іващенком. Саме будівництво споруди розпочалося у 1998 році згідно з домовленістю з Академією наук України. Відкриття Андрушівської обсерваторії було приурочено до сорокової річниці першого польоту людини у космос і відбулося 12 квітня 2001 року. Згодом Андрушівську обсерваторію було прийнято до складу Української астрономічної асоціації.

Упродовж 2005-2012 років обсерваторія входила до складу двадцяти найкращих обсерваторій світу за спостереженнями малих планет. До 2013 року тут було відкрито 97 астероїдів.

Нині в обсерваторії проводяться екскурсії, з цією метою на території закладу було збудовано окремий павільйон, у якому усі охочі мають можливість поспостерігати за небом в окуляр та отримати комп’ютерну фотографію побаченого.

До речі, обсерваторія «Липневий ранок» вважається єдиною приватною астрономічною обсерваторією України і належить до визначних пам’яток сучасної інженерії.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here