Home Відпочинок На Житомирщині можна з рук погодувати оленя плямистого. ФОТО, ВІДЕО

На Житомирщині можна з рук погодувати оленя плямистого. ФОТО, ВІДЕО

2098

45 оленів плямистих живуть у вольєрі на Житомирщині. Їх годують, доглядають. Тут оленів тримають з метою розведення.

"Перший житомирський" поїхав на колишню оленячу ферму.

Вольєр, де живуть олені, повністю захищений від тих, хто може їм нанести шкоду – від людей і вовків. 52 га лісу огородили. Людей сюди впускають тільки під час екскурсій та під наглядом доглядача. Утримує вольєр державний Баранівський лісгосп.

"Бера-бера-бера-бера", – це клич, яким доглядач диких тварин Микола Біньковський зазиває майже ручних для нього оленів.

Олені з обережністю дивляться на чужих людей, але із цікавістю заглядають у камеру. Вони розуміють, якщо їх покликали, то зараз доглядач їх і нагодує. Щоразу, коли годують тварин, перераховують.

"Годуємо їх двічі на день – зранку і ввечері. Їдять все: зернові, сіно, коренеплоди. У природі олень їсть жолудь, траву, гриби і навіть мухомори, якщо йому треба підлікуватися і вигнати з організму шкідників. Іноді дикий олень може вийти на посіви – на пшеницю, овес, де пасеться", – розповідає чоловік.

Олені їдять насіння кукурудзи навіть із рук. Але годувати дозволяють все ж таки диких тварин тільки під наглядом професіоналів.

Щороку оленяче стадо поповнюється 5-15 головами молодняка. Їх і продають до мисливських диких угідь.

"35 років тому тут створили оленячу ферму з метою отримання пантокрину – цінної лікарської сировини. Це сильнодіючий біостимулятор. Колись (30 р. тому – ред). пробували зрізати панти і шукали ринок збуту. Проте не кожен самець міг витримати сильний біль, траплялися летальні випадки, коли серце молодого оленя не витримувало", – розповідає мисливствознавець Олександр Рибак.

Оскільки зрізання пантів – дуже негуманна процедура, від цього дуже швидко відмовилися. Тепер оленів плямистих, які у природних умовах на Поліссі не водяться (тільки у лісах біля гір), тут розводять і продають молодих осіб для подальшого розведення і мисливства.

"В Україні є багато мисливських господарств, які купують оленів і випускають їх у вільні мисливські угіддя. Щороку ми продаємо 5-10 голів молодняка у віці до 2 років. У минулому році відбою не було від бажаючих придбати. Купують із різних областей – Запорізької, Черкаської, Івано-Франківської. Зазвичай купують не 1, а парно або по п’ять", – говорить Олександр Рибак.

Постійно у вольєрі живуть 40-45 оленів. Дорослих особин і маточне поголів’я не продають, бо вони вже до диких умов не звикнуть.

"У мисливські угіддя випускається молодняк, який ще не приручений. Тому ці особини легко приживаються до диких умов і шукають собі їжу самі, вони не йдуть до людини, як наші.Старих не випускаємо. Якщо їх і відпустити на волю, вони все одно крутитимуться навколо вольєра", – додає мисливствознавець.

Олені, як і лосі, досі залишаються ласою здобиччю для браконьєрів. Мисливців без ліцензій не зупиняють навіть штрафи, які зросли у 4 рази. До прикладу, за полювання на козулю без спецдозволу (ліцензії) світить штраф тепер не у 8, а в 32 тис. грн. Дикий кабан обійдеться у 40 тис. грн (був 10), олень у 60 тис. грн (був 15), а лось – 80 тис. грн. (був 20).

"Звичайно, люди періодично попадають на штрафи. У цьому році ми спіймали мисливця, який без ліцензії вполював кабана. Він заплатив штраф – 40 тис. грн.", – розповідає Олександр Рибак після того, як чоловіку зателефонували і розповіли про знайдених у лісі мисливців, ліцензії яких необхідно перевірити.

У реальному житті оленя можна зустріти у будь-якому лісі Житомирщини, особливо в молодняку. Проте на Поліссі у диких умовах живе тільки благородний олень. Він їсть соснові насадження, листяні дерева, жолуді і навіть мухомори.

Схожі вольєри є у Малинському, Радомишльському районах, а також у Черкаській, Вінницькій областях. Проте найбільший вольєр на Житомирщині.

Крім оленів тут ще розводять й диких свиней, яких потім випускають у природні умови. Дикий кабан до людини не звикає, харчі з рук не бере.

Нині в оленів період гону. Тому екскурсії до вольєру варто як мінімум на 2 місяці перенести. Найкраще олень плямистий виглядає у червні-липні, коли шерсть не линяє, а досягає найяскравішого забарвлення, і видно білі плями.

Доїхати до оленів громадським транспортом неможливо – вольєр розташований глибоко в лісі Баранівського району. Для того, аби потрапити на екскурсію, потрібно заздалегідь домовитися про дату і час із лісгоспом, запитати про можливі смаколики для тварин. Також краще зібрати групу людей (щоб не надто часто турбувати тварин) та приїхати власним чи орендованим транспортом. Маршрут вам повідомить відповідальна особа, яка зустріне вас перед в’їздом у вольєр.

Нагадаємо, на Житомирщині можна побудувати успішний бізнес на равликах. Як розводити і де придбати смачні равлики, читайте ТУТ

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here